Питайте баба ви дали е пила соево мляко... Най-вероятно не е и чувала за него. Както не е чувала и за вегетариански кренвирш.

Днес соевото мляко е продукт, доста популярен, особено сред привържениците на здравословното хранене. В някои страни продуктът не се обозначава като мляко. В Китай се нарича течност, а в Германия – просто напитка. Нарастващата популярност на соевото мляко изисква да ви представим 9 факта за вредите, които нанася на здравето. Ето 9 въздействия, които са изследвани след редовна консумация на соево мляко и соеви продукти. Макар да акцентираме преди всичко на соевото мляко, имайте предвид, че не бива да се злоупотребява със соевите продукти – изобщо, съветва в. Над 55 в новия си брой, който вече е на пазара.

Ако сте избрали да консумирате соево мляко, за да се спасите от продукти с ГМО, имайте предвид, че 90 на сто от соята е ГМО. Соевият протеин екстракт се получава при висока температура, което прави продукта вреден за човешкото храносмилане. Отрицателен ефект върху бъбреците и нервната система има алуминият, който се открива в сравнително големи количества в соевите продукти. Соята съдържа хемаглутинин – вещество, което стимулира съсирването.

Опасността от соевото мляко също идва и от това, че то има високо съдържание на токсични изофлавони, които увеличават риска от развитие на рак на гърдата. Фитиновата киселина, която също влиза в състава на соята, забавя абсорбцията на такива полезни микроелементи като желязо, магнезий, калций, цинк и мед. Естествените токсини в соята влияят на нивата на естрогена. Само 2 чаши соево мляко на ден променят нивото на хормоните в тялото. Това няма как да не се отрази на здравето на щитовидната жлеза. Производството на важни хормони от щитовидната жлеза се блокира от веществото гойтроген, което присъства в соята. На мъжете не се препоръчва да пият соево мляко, тъй като фитоестрогените действат като ендокринни разрушители и могат да причинят безплодие.

/БЛИЦ/