Националната здравноосигурителна каса предвижда парите за клиничните пътеки за „Уши, нос, гърло” да бъдат намалени с близо 70% . Това пише „Dnes.bg”. С протестна декларация представителите на Университетските клиники по УНГ болести и от членовете на Борда по УНГ болести към Българския лекарски съюз се обявиха против драстичното орязване.

„Досега Здравната каса е отделяла за дейността в тази специалност на година 26 милиона лева и 32 милиона заедно със специалността лицево-челюстна хирургия, които са били разпределяни между лечебните заведения в държавата. Тази година този ресурс е намален. Това означава, че на абсолютно всички пациенти ще бъде наложено ограничение до 70% на свободния достъп до специалността. Това би могло да рефлектира върху самите пациенти, които ще дойдат и никога няма да имат възможност да получат същата услуга като миналата година срещу подобна сума, защото тя е под себестойността”, заяви пред Dnes.bg директорът на УМБАЛ „Каспела”-Пловдив доц. Илиан Дойков, специалист УНГ болести. От гилдията заявяват, че чрез клиничните пътеки по „Уши, нос и гърло” се правят едни от най-тежките операции, като в това число влизат вътречерепни усложнения от ушен и риногенен произход и големите туморни образувания в областта на шията и на ларинкса.

„Нека да не се забравя, че УНГ специалността е една от най-спешните и нужни за обществото – колко ли време може да издържи без дихателен път едно дете или възрастен с чуждо тяло, с оток на ларинкса и т.н.”, пише в декларацията на медиците. Лекарите подчертават, че във всички градове на страната има недостиг на УНГ специалисти.