Шоколадът е продукт, на който много от нас се радват, независимо от възрастта. Освен че повдига настроението, този деликатес има и много ползи за здравето. По-специално, експертите казват, че шоколадът поддържа здравето на сърдечно-съдовата система и дори помага за намаляване на „лошия“ холестерол. Ново проучване от Китай изглежда нарушава всички стереотипи. Учените са установили, че шоколадът насърчава загубата на тегло и предотвратява болестта на Алцхаймер.

Шоколадът, чиято история датира от хилядолетия, радва всички - и малки, и големи. Въз основа на научни изследвания е известно, че шоколадът, когато се консумира в достатъчни количества, е полезен както за физическото, така и за психическото здраве. Има много изследвания, които показват, че черният шоколад, преди всичко като истински склад от антиоксиданти, поддържа здравето на сърцето.

А ново проучване на този какаов продукт, проведено в Китай в университета Джънджоу и публикувано в Journal of Functional Foods, изглежда разчупва шаблона. Констатациите на учените показват, че химикалът, наречен теобромин, съдържащ се в шоколада, има много ползи за тялото и мозъка.

Удивителен резултат: може да защити мозъка от болестта на Алцхаймер

Теоброминът е естествено срещащо се химично съединение, намиращо се в какаовите зърна и продуктите, съдържащи какао, като шоколада. Веществото се произвежда от растенията и се намира във високи концентрации в зърната на какаовото дърво. Теоброминът също има стимулиращ ефект върху хората. Най-важната характеристика на съединението е, че формира вкуса и текстурата на шоколада.

Учените, провели изследването, твърдят, че теоброминът има сериозни ефекти върху паметта и когнитивните функции. В допълнение, експертите казват, че теоброминът може да повлияе на кръвта и мозъчната функция, като подобрява мозъчната функция, настроението и се бори с депресията.

В съвместна статия за своите резултати авторите на изследването подчертават: „Теоброминът демонстрира невропротективни свойства, способността да предотвратява увреждането на невроните, подобрява двигателната памет и когнитивните регулаторни функции, като се има предвид ниската честота на страничните ефекти и минималното увреждане на човешкото тяло подходящи дози, теоброминът и неговите производни обещават да се превърнат в ефективно средство за превенция на заболявания, свързани с мозъка, и това ни дава сигнал за възможната защита на мозъка срещу болестта на Алцхаймер.

Шоколадът също може да ви помогне да отслабнете!

Яденето на шоколад, колкото и невероятно да звучи, също може да ви помогне да отслабнете. Тъй като теоброминът ускорява разграждането на мазнините в тялото. Учените смятат, че шоколадът, макар и богат на калории, съдържа активни вещества, които могат да насърчат загубата на тегло, а не синтеза на мазнини. Особено черният шоколад, консумиран в умерени количества, може да бъде ефективен в процеса на отслабване.

Тъмният шоколад съдържа ненаситени мастни киселини, които ускоряват метаболизма и изгарянето на калории. В същото време черният шоколад, консумиран 20 минути преди хранене, също намалява апетита. Проучване, публикувано преди това в Archives of Internal Medicine, сочи подобна ситуация.

Теоброминът може да е от полза за здравето на черния дроб и бъбреците

Учените, които са провели проучването в Китай, цитират и друго проучване, което открива връзка между неалкохолната мастна чернодробна болест и затлъстяването.

По-ранно проучване, отново в Китай, установи, че теоброминът причинява подобрение в чернодробната морфология. Ново проучване потвърждава това откритие.

Освен това учените подчертават, че теоброминът защитава бъбреците и предотвратява образуването на камъни в бъбреците. Смята се, че яденето на шоколад може дори да засили имунната система поради противовъзпалителните му свойства.