Жителите на Приморско и туристите по Южното Черноморие ще имат целогодишна и денонощна спешна медицинска грижа. Това обяви днес Областният управител проф. Мария Нейкова, след подписването на Меморандум за сътрудничество между министрите на здравеопазването и туризма и кметовете на общините на юг от Бургас.

Проблем, който чакаше своето решение повече от десетилетие, беше решен за броени месеци, благодарение на доброто сътрудничество между Областна администрация Бургас и служебния кабинет, заяви кметът на Приморско д-р Димитър Германов.

„Служебните министри на здравеопазването и на туризма успяха в изключително кратки срокове да създадат необходимата организация, за да може на територията на Приморско да започнат да функционират изнесени екипи на Спешна помощ. По този начин ще се осигури допълнителна възможност за осигуряване на бърза и качествена неотложна медицинска помощ по черноморските курорти, които в активния сезон значително увеличават числеността си“, се посочва в съобщение на пресслужбата на Областната управа. Оттам допълват, че към момента за осигуряването на спешната помощ по Южното Черноморие са разкрити филиали в градовете Царево и Созопол. За да се съкрати времето за пристигане на линейките, филиалът за спешна медицинска помощ в Приморско ще разполага с два екипа – един мобилен и един стационарен, който ще работи целогодишно и денонощно.

С подписването на меморандума днес се заявява общ ангажимент на държавната и местната власт да се положат максимални усилия, които да допринесат за развитието на извънболничната медицинска помощ на територията на общините Царево, Созопол и Приморско, уточняват от Областната администрация.