През месец март 2023 г. медицинска лаборатория „ЛИНА” предлага изследване на микроелементите: мед, цинк, селен, ванадий и йод на обща намалена цена от 232 лв. на 138 лв. За самото изследване се взема кръвна проба, а таксата манипулaция е 2 лв.

Защо е от съществено значение да се изследваме?

Eсенциалните микроелементи като мед, цинк, селен и йод са жизненонеобходими за правилното функциониране на нашето тяло, тъй като участват във важни процеси като растежа, метаболизма, функционирането на нервната система и имунната система. Наличието на елемента ванадий в организма обикновено говори за интоксикация от професионален или битов характер и дори в нормални (референтни) концентрации е възможно да се наблюдават признаци на токсичното му влияние.

За кого са подходящи изследванията?

Изследването е подходящо за всички, които са решили да посегнат към хранителни добавки, съдържащи: мед, цинк и селен, тъй като прекомерният им прием, когато това не е необходимо, също може да доведе до токсични прояви.

Определяне нивата на микроелементите е препоръчително и за хора със заболявания на щитовидната жлеза или приемащи медикаменти, които повлияват щитовидната функция като кордарон. Наличието на: кожни раздразнения, проблеми с теглото, косопад, спазването на различни хранителни режими, нарушени когнитивни функции (внимание, памет), мускулна слабост, повишена уморяемост, анемии, често боледуване и други неспецифични симптоми и състояния също са основание да проверим нивата си на тези микроелементи.

Хора, които работят в стоманодобивната, нефтопреработващата, химическата, текстилната промишленост, стъклопроизводството и др. трябва да проследяват нивата на ванадий в кръвта си поне 2 пъти годишно.

Какви условия и изисквания трябва да бъдат спазени преди изследване?

Желателно е да не се пуши преди пробовземането, а приемът на хранителни добавки, които съдържат тези микроелементи, да бъде преустановен няколко дни по-рано.

Къде да се изследваме?

Пациентите могат да посетят всяка от самостоятелните лаборатории и манипулационни на „ЛИНА” в областите: Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол. Предварително записване на час НЕ е необходимо.

Защо да се изследваме точно в „ЛИНА”?

Лабораторията разполага с най-модерния апарат iCAP RQ ICP-MS на Thermo Fisher Scientific. С негова помощ микроелементите могат да бъдат открити дори в изключително ниски концентрации в кръвната проба. Именно поради тази причина изследванията са изключително точни. С апаратурата работи екип от обучени специалисти.