От понеделник се възобновяват плановите операции в болниците в страната, обяви в ефира на “Дарик радио” служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Забраната бе въведена в пика на четвъртата вълна на COVID-19 у нас и на фона на засиления болничен натиск, който в момента намалява.

Кацаров коментира и възстановяването на присъствената форма на обучение от понеделник. Осигурени са всички тестове за учениците, а училищата, които имат нужда от още малко време за подготовка, могат да стартират присъственото обучение и във вторник, обясни по-рано днес министърът на образованието проф. Николай Денков. Кацаров обаче използва случая, за да заяви - ниският брой на ваксинирани възрастни у нас налага тестването на децата.

Кацаров посочи, че ако всички хора над 60 години се ваксинират, това ще доведе до връщането на учениците безусловно в час, защото най-тежко протича заболяването при хората в тази възрастова група и най-много хора над 60 години умират от вируса. Ако хората над 60 годишна възраст се ваксинират на 100 процента тогава ние няма да имаме тези проблеми, подчерта министърът на здравеопазването.

“Тази година разходите за здравеопазване ще надхвърлят 7 млрд. лева, това е безпрецедентен разход. И при този разход не се вижда пропорционално повишаване на качеството на здравеопазването и на здравната система, тя трябва да бъде организирана по по-добър начин, а това означава реформи”, посочи още здравният министър.