Медицинска лаборатория „ЛИНА” се включва в Световния месец за борба с рака на простата, популярен с инициативата Movember. Нейната цел е да увеличи информираността за едно от най-често срещаните онкологични заболявания сред мъжката част от населението. Символът на Movember са пуснатите мустаци, с които силният пол привлича вниманието към важността на превенцията. Именно на нея акцентира и медицинска лаборатория „ЛИНА”, която е включила изследването total PSA в профилактичнaтa си кампании с туморни маркери на преференциални цени. Така през ноември total PSA се извършва на намалена цена от 17 лв. на 10 лв. (таксата венепункция е 2 лв.) Кампанията продължава и през декември, за да могат в нея да се включат повече мъже.

Total PSA или простатспецифичен антиген e единственият туморен маркер, който е признат и се използва като скринингов маркер за рак на простататната жлеза. При изследването му трябва да се съблюдават следните изисквания - да няма еякулации в последнити 48 часа, да не се провежда по-рано от 7 дни след ректално туширане на простатната жлеза или трансректално ултразвуково изследване на простатната жлеза и урологични процедури, поне 6 седмици след биопсия на простатата и поне 8 седмици след лечение на простатит.

Добре е резултатите от изследването да бъдат консултирани с лекар и интерпретирани съобразно конкретното състояние на пациента и в комбинация с други лабораторни или образни изследвания.

През последните десетилетия ракът на простатата се превърна в един от най-значимите медицински проблеми при мъжете над 50-годишна възраст. В началната си фаза на развитие -заболяването не предизвиква оплаквания, затова профилактичните прегледи и изследвания са важни за навременното му диагностициране и лечение.

В профилактичната кампания с туморни маркери по избор в „ЛИНА” са включени още: CEA, CA 125, CA 19-9 и AFP всеки на намалена цена от 17 лв. на 10 лв. Повече информация за тях можете да открете тук https://bit.ly/3BMRcDH