Днес е крайният срок, в който личните лекари трябва да получат ваксини срещу грип. На места обаче препарати все още не са доставени. А списъците с желаещи да се ваксинират се подготвят отдавна.

„Както и миналата година ще изчакаме. Предполагам няма да има сериозно забавяне в доставките и всички колеги ще получим ваксини до дни“, коментира Пламена Коцева, която е записала само няколко желаещи за ваксина срещу сезонен грип тази година в практиката си.

И тази есен право на ваксина ще имат повече от 230 000 души – предимно възрастни хора над 65 години, посочват от здравното министерство. Много от тях са с хронични заболявания. Препарати за имуизация има и в аптечната мрежа, където се продават свободно.

Съгласно Кратката характеристика на продукта ваксината срещу COVID-19 се прилага в отстояние от 14 дни от друга ваксина.

Грипът е сезонна инфекция и трябва да се ваксинираме преди неговото идване. COVID-19 е пандемия, а ваксинацията срещу коронавирусната инфекция е възможна през цялата година, отговарят на този въпрос от здравното министерство.