Програмата за кариерно развитие на медицинска лаборатория „ЛИНА” мотивира двама молекулярни биолози да се завърнат в Бургас. Това са Сибел Чолак и Ивайло Петров - млади, пълни с енергия и с желание да се учат от най-добрите, те работят в COVID-19 лабораторията, където натоварването е огромно. За тях обаче това е предизвикателство и възможност да придобият ценни знания.

И двамата са възпитаници на Английска езикова гимназия „Гео Милев” в Бургас. Събира ги отново новата им работа. Сибел е завършила специалност „Биомедицински науки” в реномирания университет „Салфорд” в Манчестър, Великобритания, а Ивайло „Молекулярна биология” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Специалностите им са редки и ценни, но пред кариери в столицата или в чужбина, те избират морския град.

„Моят курс имаше силен практически фокус, който ми помогна да развия лабораторни умения. Още през третата година от следването си имах за цел да се завърна и да кандидатствам по програмата за кариерно развитие на „ЛИНА”. Знаех, че тя разполага с голям екип, модерна база и работи с най-съвременната медицинска апаратура. Така попаднах на мястото, на което винаги съм искала да бъда. В момента се занимавам с биологична диагностика, като искам да продължа да развивам познанията си за различни инфекции от епидемиологичен характер. Планирам да запиша и магистратура по специалността „Микробиология””, заявява Сибел Чолак.

Преди години молекулярната биология е сочена като специалността на XXI век. Именно това подтиква Ивайло Петров да я избере за своя професия. Днес очакванията му се оказват реалност.

„Бях оптимист, че, освен на световно и европейско ниво, молекулярната биология ще бъде застъпена и в България, където модерни лаборатории ще дават шанс на младите специалисти да се развиват в сферата на науката. От дълго време зная, че „ЛИНА” е една от най-реномираните и съвременни лаборатории. Имах отзиви от познати и приятели, които също са работили тук. Аз самият съм ползвал услугите ѝ и съм бил доволен от качеството. Затова кандидатствах за работа в „ЛИНА” и имах късмета да се озова в сериозен екип от професионалисти, които имат невероятни познания в своите области”, казва Ивайло Петров.

Двамата споделят, че оборотите, с които се работи в генетичната лаборатория на „ЛИНА”, са изключително бързи и нямат право на грешка, затова е доста напрегнато.

„Аз и целият екип приемаме своята работа и нещата, които вършим, като изключително отговорни и важни за ограничаване на заразата. Натискът към здравната система, към лечебните заведение, включително към лабораториите, е изключително голям. Затова нашата цел е да помагаме на пациентите да получат точната, правилна и навременна диагностика”, обясняват младите специалисти.

Те се присъединяват към екипа в момент, в който пандемията се разраства бързо. През последните два месеца пробите се увеличават значително, а „ЛИНА” постоянно внедрява нова апаратура.

„Дори в най-динамичните часове от работата по-опитните ми колеги, които много ме мотивират, запазват самообладание и работата винаги върви много организирано и по план. Смятам, че ключът към успеха в нашата лаборатория е екипната работа. И в най-напрегнатите часове ние се справяме с всички задачи”, допълва Сибел Чолак. Тя е много благодарна, че екипът на лаборатория „ЛИНА” я е приел в своето семейство.

„Изключително съм признателна на управителите Татяна Костадинова и д-р Васил Костадинов за доверието и на COVID екипа: д-р Татяна Николова, доц. д-р Сашка Михайлова, д.м, Красимира Чернаева, Виктория Пенева и д-р Васил Костадинов. Те са изключителни професионалисти”, казва още Сибел Чолак. В генетичната лаборатория на „ЛИНА” работят вирусолог, микробиолог, опитни молекулярни биолози и лекар специализант.

В България само допреди 4-5 години молекулярната биология не бе толкова популярна както в САЩ и по-развитите европейски страни, но сега с всеки изминал ден значението ѝ нараства. Именно затова „ЛИНА” развива това направление.

„За мен е чест, удоволствие и привилегия да работя с всички колеги. Смятам, че това са хора, от които само мога да черпя знания и умения. Надявам се скоро пандемията да приключи, защото имам голямо желание да насоча своята работа и в други аспекти на молекулярната диагностика, и да се усъвършенствам в това поле”, казва Ивайло Петров.

Двамата специалисти знаят, че зад всяка проба стои нечия лична история. Най-емоционалните моменти са, когато дете или много възрастен човек се окажат положителни за COVID-19. Досега най-малкият изследван пациент с коронавирус е бебе едва на месец, а най-възрастният на 93 години. Затова в името на най-уязвимите, двамата специалисти отправят послание.

„Нека всеки от нас спазва мерките, които гарантират защита от вируса - често миене на ръце, носене на маска и честото ѝ сменяне, спазването на социална дистанция. Може би би било добре да се организира доброволна помощ за пазаруване вместо възрастните хора. Физическата активност е важна, за да поддържаме ума и тялото си здрави, но не трябва да избираме оживени места”, съветва Сибел Чолак.

Ивайло Петров напомня, че често говорим за социална дистанция, но не трябва забравяме, че най-важно е да успеем да останем спокойни.

„Нека хората се опитат да бъдат спокойни, защото това е препятствие, през което така или иначе ще преминем. Пожелавам им да вярват в добрия край, да се възползват от шанса да прекарат повече време със семейството си. Надявам се, че тази пандемия ща направи всички нас по-добри и ще ни накара да осъзнаем и да обмислим важните неща в живота”, споделя Ивайло.