Версията на Стайко Стайков, че е бил отвлечен, държан в плен и изтезаван, най-вероятно ще се окаже съшита с бели конци инсценировка. Това коментираха запознати с разследването срещу милионерския син на Миню Стайков, твърди trafficnews.bg. Според тях много скоро ще се докаже, че 29-годишният мъж блъфира, но все още не е ясно какви са мотивите му. След пет месеца издирване с червена бюлетина на Интерпол, което предполага да бъде търсен под дърво и камък, Стайков младши излезе от нелегалност в понеделник сутринта. Тогава повикана в дома му линейка го закара в „Пирогов” с рана на главата.

Вероятно е отвличането на Стайко Стайков да е инсценировка Близки до Стайко подгряха медиите с шокиращи версии, че той е бил намерен в безсъзнание след зверски побой, напълно гол, захвърлен на паркинг, дори със следи от инжекции по ръцете. Поднесена беше и версията на Стайков, че маскирани като полицаи похитители са го нападнали по време на сутрешния му крос и са го отвели в неизвестна посока. Малко след това обаче започнаха да излизат съвсем други факти. Оказа се, че Стайков се е прибрал с такси в къщата си в столичния квартал Бояна в неделя вечер, където е повикан лекар, който е зашил раната на главата му.

Проговори и шофьорът на таксито, който разказа, че клиентът му се е качил на булевард „Черни връх” в района на мол "Парадайз", бил е добре облечен и напълно адекватен, но с маска за грип на лицето. Охранителят, който излязъл да плати сметката за таксито, също не изглеждал шокиран от появата на Стайков. Сигналът до телефон 112 за мъж в много тежко състояние е подаден едва в 9,14 часа следващата сутрин. Любопитната подробност е, че 14 минути по-рано адвокатът на Стайков Любомир Таков внася от негово име в спецпрокуратурата заявление, че той е готов веднага да се предаде и да окаже пълно съдействие на разследването. В него също се твърди, че Стайко разбрал едва на 27 януари, че е издирван.
С други думи, ако не е било отвличането, Стайков младши тутакси е щял да се предаде. Другата подробност е, че когато мъжът е приет в спешната болница, в МВР е подаден сигнал, че той е бил похитен. Същото успява да разкаже на лекарите и самият Стайков въпреки тежкото си състояние. Той е приет освен със зашита рана на главата и с оток до окото, охлузвания и синини по цялото тяло.

Полицията обаче има съмнения в разказаната като на филм история. Затова и всички детайли, които Стайков ще огласи при разпита му в МВР болница, където беше преместен от „Пирогов”, ще бъдат внимателно проверени. Засега не е ясно как е получена тежката травма на главата и от кога са синините по тялото на наследника на бизнес империята на Миню Стайков.

Бизнесменът, съпругата му Рени и децата им Яна и Стайко притежават над 60 фирми, но най-известна е компанията за производство на алкохол "СИС индустрийс", която е №1 във винарския бизнес и №2 за високоалкохолните напитки у нас. Централата й е в Карнобат, където притежава местния винпром, както и огромни лозя наоколо. През 2005 г.. "СИС Индъстрис" влиза в полезрението на службите заради над 10 000 бутилки алкохол с фалшив бандерол. Тогава обаче Стайкови се измъкват без последствия за бизнеса им. Последните неволи за фамилията започват през миналия юли. Тогава ГДБОП разбиват модерна фабрика за нелегални цигари в Карнобат, която действа от 2015 г. От МВР с първи коментар след екшъна в болницата с гардовете на Стайко Стайков Цехът е до жп гарата в града в сграда на стара мандра и в него работят само чужденци. Оборудването е супер модерно и гарантира производството на две хиляди цигари на минута. Още тогава стана ясно, че имотът е собственост на Иван Димитров, който е син на кмета на Карнобат Георги Димитров, който е повече от семеен приятел на Стайкови.

Месец и половина по-късно спецпрокуратурата и ГДБОП провеждат втора акция по същото разследване. Тогава са арестувани Миню Стайков, синът на кмета и шуреят на Стайков Белун Хазърбасанов, който е и негов съдружник. Освен разследването за производството на нелегални цигари прокуратурата ги обвинява и в пране на пари, както и за данъчни престъпления. В хода на делото стана ясно, че Стайков и компания са разследвани и за злоупотреба с евросредства в размер на 7 млн. лв. Първо в БЛИЦ! Шефът на МВР болница на разпит за екшъна със Стайко Стайков! За сина на Миню Стайков също има данни, че е бил член на престъпната група, но той не е намерен и е обявен за издирване. Това се случва на 5 септември, а на 28 януари появата на Стайков младши стана медийната новина на деня. Той вече е бил арестуван преди години, когато попада в акция на службите, наречена „Захарно петле”, когато е обвинен за данъчни престъпления. Тогава обаче до присъда не се стига. Стайко е добре познат и в хайлайфа, макар да на се забърква в скандали по заведения. Той и дъщерята на издирвания от Интерпол хотелиер Ветко Арабаджиев са женени за кратко, което слага кръст и на шумно обсъжданото сродяване на двете бизнес фамилии.