Шофьорът Йосиф Христов и управителят на заложна къща Иван Тенев може да получат от 1 до 8 години затвор, ако се докаже, че са виновни по обвиненията срещу тях. Според магистратите те са заблудили бургазлията Мехмед, че са прокурор и водят разследване срещу него за теороризъм и ще го отърват от затвора, ако им даде 10 000 лева. Не стана ясно обаче кой от двамата е играел тази роля, тъй като обвиняемите започнаха да си прехвърлят вината. На яве обаче излезе друг детайл, а именно, че Йосиф и Мехмед са втори братовчеди, а Мехмед е многократно осъждан.

След заседанието, в което Йосиф и Мехмед апелираха за по-леки мерки, Районният съд в Бургас реши двамата мъже да останат в ареста.

В своите мотиви мотиви за това съсът посочва, че двамата обвиняеми са привлечени за престъпление, което се наказва с „Лишаване от свобода“ от 1 до 8 години. А с оглед спецификата на делото – измама след представяне пред пострадалия за прокурор, според съдебния състав съществува опасност Йосиф и Иван да извършат престъпление, ако не бъдат задържани.

„Съществува и опасност обвиняемите да направят всичко възможно, да заличат всякакви следи от извършеното деяние”, посочват от съда.

Определението на Районен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред Окръжен съд – Бургас в тридневен срок.