Нова вълна от фалшиви онлайн призовки от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ се надига у нас, сигнализираха потърпевши. В поредица от фишинг съобщения, с всички реквизити - лога на МВР и Европол, подписи и печати се съобщава, че получателите са обект на няколко съдебни производства, свързани с детска и кибер порнография.

Имейлите са разписани „С уважение“ от „полицейски лейтенант Минева Митева“. В тях се твърди, че „киберполицай“ е събрал неопровержими доказателства за престъпленията. „Лейтенант Минева“ предупреждава, че за да се избегнат евентуални скандали, трябва незабавно да отговорят на посочения имейл. Следващото изречение достига неподозирани висоти в словесната екстраполация и с него в прав текст е заявено, че „би било невъзможно да оцелеете в затвора, ако медиите разкрият причините за Вашето задържане“

Подателите препоръчват на адресатите да разгледат приложения документ и да се свържат с тях възможно най-скоро на електронната поща. Само така, твърдят те, „може да се избегне тази трагедия“.

Съветът на експертите е при получаване на подобен тип електронни писма да се избягва дори отварянето им, защото това може да крие евентуален риск за техните електронни устройства.

"Изключително неприятен е моментът, в който всеки един гражданин може да получи на имейл т.нар. „полицейски призовки“, които дори и първоначално погледнати не притежават стандартните служени атрибути, които евентуално би имало едно писмо, изпратено от МВР. Въпреки това хората, които нямат поглед върху ситуацията, изключително много се притесняват и започват да звънят и на тел. 112 или да разпечатват въпросната „полицейска призовка“ и да идват в полицейското управление. Най-лошото е това, че са обвинени за детска порнография, киберпорнография или педофилия, като всъщност във въпросните „полицейски призовки“ се настоява рязко от страна на гражданите да има момент на съпричастност, има и заплаха, като в един от абзаците изрично се казва „би било невъзможно да оцелеете в затвора, а ако медиите разкрият причините за вашето задържане, бихте били арестувани от полицията“. Най-важното е, че хората, когато прочетат подобен род съобщения изпадат в паника, започват да се притесняват, да търсят съдействие от полицията, за да проверят истинността на подобни „полицейски призовки“. В тази посока е важно от ОДМВР-Бургас да обясним, че няма практика, в която да се пращат подобни електронни „полицейски призовки“, още по-малко да се обвиняват гражданите в детска порнография, киберпорнография или педофилия. Подобен род криминални деяния са приоритет за служителите от ГД „Борба с организираната престъпност“ или на местна почва – служители на „Криминална полиция“. Те по никакъв начин не биха ползвали електронен вариант, за да повдигнат обвинение на някой гражданин. Да не говорим, че подобен род съобщения се получават на служебните имейли в държавни институции, което е още по-комично, защото много от тях нямат нужната ширина на ползване интернет достъп и изключително комично е на служебния имейл в дирекцията да бъде получен подобен „документ“ или пък както е имало и други случаи – на зам. кметове, в прокуратурата или в съда.

Който получи подобни „полицейски призовки“, е важно да не се притеснява, защото се касае за електронно писмо със зловредно съдържание от гледна точка на това да създаде паника у съответния гражданин и ако той е по-наивен – да свалят данни за неговата личност (имена, мобилен телефон или сведения за документите му за самоличност). Не бива в никакъв случай да се отговаря. Най-хубавото, което могат гражданите да направят е да изтрият съобщението и да го изхвърлят в кошчето на компютъра.", каза говорителят на ОДМВР-Бургас Цветелина Рандева.