"БФС и аз като негов президент не можем да се превръщаме в изкупителна жертва за това, че някой е организирал платен протест, въпреки тревожните сигнали, а трети е планирал ексцесии с цел да прехвърли вината върху нас" - това заяви президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. Той се яви на изслушване в спортната комисия в Народното събрание.

Той бе повикан за да обясни за проблемите при организацията на мача между България и Унгария в четвъртък.

"Да се търси вина от БФС за ескалацията на напрежението по време на протеста е недопустимо. Отговорност би трябвало да се търси от организаторите на протеста и институцията, която е позволила неговото провеждане, въпреки всички сигнали за масови безредици, както и от провокаторите, които публично подстрекаваха футболните фенове", каза още той.

"БФС не е премествал или затварял стадиони, а е предприел всички възможни действия мачът да се състои и да бъдат предотвратени всички ексцесии, прояви на агресия и прекратяване на двубоя, за които имахме сигнали. След приключване на специално изпратените представители на УЕФА, двама офицери по сигурността, изразиха категорична позиция, че решението мачът да се играе при закрити врата е било правилно", коментира Михайлов.

Първоначално мачът трябваше да се играе на Националния стадион в София. В последствие обаче от УЕФА препоръчаха да се играе в Пловдив заради оценката за безопасността в доклад на СДВР. От Община Пловдив обаче не дали разрешение за мача и така имаше вероятност той да се играе в Кърджали и дори на се проведе въобще.

За първи път от БФС научили, че се готви протест на 24 октомври. Било на среща в централата им на 14,00 часа. На другия ден получили и официално писмо за организацията, както и за "възможни други нерегламентирани прояви". "Изрично сме уведомени, че такова мероприятие не е заявено в Столичната община", обясни Борислав Попов, изпълнителен директор на БФС.

Цялата тази информация била изпратена на УЕФА. На 27 октомври пуснали писма и до министъра и главния секретар на МВР, шефовете на ГДНП и СДВР. Уведомили ги, че започват организацията на мача и поискали да предприемат мерки, с които да гарантират сигурността на хората.

После в БФС дошло и ново писмо с по-подробна оценка на риска. Затова получили и препоръка от УЕФА мачът да се играе другаде. За нея уведомили администратора на европейските квалификации. На 3 ноември от УЕФА дошло указания как да се проведе срещата - да се използва стадион "Христо Ботев" в Пловдив, както и мачът да се играе при закрити врати.

Пловдив обаче отказва да приеме срещата и започва търсенето на нов стадион. Междувременно на 13 ноември СДВР предлагат да окажат съдействие при провеждане на мача, а на другия ден изпращат писмо със същото съдържание. Затова на 15 ноември от футболния съюз казват на УЕФА, че ще играят в София. Понеже е трябвало да се посочи и резервен стадион, те посочили Арена "Арда" в Кърджали. И в крайна сметка УЕФА разрешава срещата да е в столицата.

Борислав Михайлов изчете и предупрежденията за конкретни заплахи, получени от СДВР: за нахлуване на стадиона, чупене на държавно и частно имущество с цел прекратяване на мача и последващи наказания. Най-важна за него била сигурността на служителите, играчите и зрителите.

"Свастиките не са толкова важни. Ще ги накажат за тях с някаква парична глоба. Всичко беше много по-опасно и дори при този натиск, аз съм горд, че успяхме да спасим човешки животи", заяви той.

Според депутатката Кристина Петкова от ПП-ДБ обаче в писмата си СДВР никъде не описват какви сведения имат за мача, а по-скоро описват общата обстановка в София. Вътре дори обяснили, че се провеждат и шествия за Израел и Палестина, а някои от участниците вътре били фенове на футбола, както и че се очаква да пристигнат около 3500 запалянковци от Унгария. Лъчезар Колев, началник на Специализирани полицейски сили в СДВР, обясни, че полицията се притеснявала и от събирането на едно място на феновете на "Левски" и ЦСКА, които са исторически врагове. Добави също, че в София имало сгради от историческо значение.