Международна лятна академия ще се проведе в Гръцкото училище в Ахтопол. Началото е 1 септември. Както обикновено, предстои творчески обмен между художници-преподаватели и студенти на академията и чуждестранни представители от партньорски академии. Целта на симпозиума е да бъдат усвоени нови творчески умения в работата с дърво, камък, метал и мозайка.

Тази година чуждестранните художници са Сигрид Лангрех от Залцбург, която участва по програма между Националната художествена академия и Австрия и Алан Шмит от Люксембург, професионален лендскейпър, изработващ скулптури от дърво. На 10 септември в 11.00 часа ще бъде открита изложба от академията и симпозиума. Произведенията ще останат в експозицията на базата на НХА (Гръцко училище) в Ахтопол.

Преподаватели са: проф. Митко Динев, проф. Петър Бонев, доц. Цветослав Христов, ас. Любомил Драганов, ас. Пламен Атанасов. Студенти и докторанти: Анатоли Йончев, Шабан Хюсмет, Камелия Гегова, Боголюб Симов, Иван Монев, Мария Матовска, Кристиян Димитров, Александър Кирилов, Добромир Бонев, Николета Иванова и Михаела Каменова.

Международната лятна академия се осъществява със съдействието на Община Царево и Кметство Ахтопол.