30-ти май ще е паметен ден за всички почитатели на балета, защото Бургаската опера ще изненада с най-красивото „Лебедово езеро”, поставяно на родна сцена. Голямата премиера ще зарадва публиката с пищни декори, приказни костюми и невероятна хореография. Магията, която ще съживи девойките-лебеди, принца и злия магьосник, е дело на въображението и таланта на най-добрите специалисти в България. Брилянтната режисура е на балетмайстора проф. Хикмет Мехмедов, който има зад гърба си над 80 представления, а костюмите са излезли изпод молива на ненадминатата Цветанка Петкова – Стойнова. Сценографията, която ще ни пренесе в кралския двор, а след това край езерото, е дело на гениалния Иван Токаджиев. Интересен детайл е, че асистент балетмайстор е примабалерината Веса Тонова, която е изпълнявала ролята на Белия лебед над 300 пъти, при това в страни по цял свят. Сега изящната прима ще зарадва бургазлии, като отново се превъплъти в омагьосаната принцеса Одета и в образа на Черния лебед – Одилия. Двете роли се играят от една балерина. Идеята „Лебедово езеро” да бъде представено за първи път в морският град е на директора на Държавна опера – Бургас маестро Александър Текелиев.

За да пресъздадат най-трудната балетна класика, солистите и трупата на Операта тренират усилено по 8 часа на ден при желязна дисциплина.

„Ще представим една от най-красивите вариации на „Лебедово езеро”. Съхранили сме цялата драматургия и въздействие на музиката на Чайковски и едновременно с това полагаме изключително много работа по всеки детайл от хореографията. Белите сцени, които са смятани за едни от трудните в балета, ще са впечатляващи”, споделя преди премиерата Веса Тонова. Редом до персонажите на Белия и Черния ледеб ще оживеят и тези на злия магьосник Ротбарт, който е проклел Одета и нейните приятелки през деня да се превръщат в благородните птици, а единствено вечер да приемат човешки образ. Ролята на магьосника ще бъде изпълнена от Милен Петров . Като принц Зигфрид, който се влюбва в Одета, забелязвайки я на брега на езерото, ще видим Емил Йорданов. Шутът ще бъде пресъздаден от Даниел Тичков. В представлението ще вземат участие и талантливи ученици от Национално училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров" – Бургас.

За безсмъртната класика на Чайковски се смята, че трябва да се гледа поне веднъж в живота. „Лебедово езеро” е прекрасен начин, по който родителите могат да въведат децата си в магията на танца. Заради приказния сюжет, увличаща музика и костюми, балетът успява да задържи вниманието дори на най-малките зрители. Понеже произведението е преработвано през годините, краят се изпълнява по различен начин, като развръзката е или щастлива или драматична. В един от вариантите езерото поглъща влюбените, а във втория има happy end - Зигфрид побеждава злия магьосник и освобождава любимата си Одета от магията. Какъв ще е завършекът на „Лебедово езеро” в Бургас, можете да разберете на 30-ти май. Постановката е с начален час 19:00ч. в залата на Операта.

Преди балета, публиката ще може да се наслади на оперите „Селска чест” от Пиетро Маскани и „Палячи” от Руджеро Леонкавало, които ще бъдат изпълнени последователно тази вечер (18 юни), от 19:00ч. Зрителите могат да ги гледат с един билет.