Документалният филм „Три свещи: Белези от Балканските войни”, разказващ истинската история на един български войник, ще бъде излъчен в Бургас. Премиерата на лентата ще бъде на 12 май /четвъртък/ от 18.00 часа в зала "Георги Баев" на Културен център "Морско казино". Входът е свободен. Прожекцията се реализира от Община Бургас.

Лентата печели в категорията за "Най-добър режисьорски дебют в документалното кино" на миналогодишните награди на Българската филмова академия 2015. Номинирана е и в категорията "Най-добър оператор на документален филм". Филмът ще бъде показан в културните български центрове в Париж и Лондон.

Мащабният проект, заснет на териториите на България, Македония, Сърбия и Гърция, проследява събития, които създават напрежение на Балканите в продължение на цял век. Наяве излизат малко познати, но ужасяващи факти за Балканската трагедия от онова време.

Официалните гледни точки на засегнатите страни са защитени от историци и военни, и са подкрепени с архивни документи, кадри и спомени на очевидци. Кулминацията е разкриване съществуването на гръцки пленнически лагери. Най-зловещият сред тях - на остров Трикери, по чиито образец, по-късно в западна Европа, са създадени чудовищните концлагери.