Бургаският апелативен съд ще се произнесе до два месеца в процеса срещу бизнесмена Веселин Марешки, бивш зам.-председател на парламента и шеф на партия "Воля" и сочената за негова приближена Красимира Колева, които бяха подведени под наказателна за изнудване, ии унищожаване на имущество със значителни щети. Става въпрос за скандал от 2014 г., избухнал между бизнесмена-политик и варненския предприемач Асен Миланов, относно стопанисването на пицария в квартал „Васил Левски“ в морската столица.

През юни м.г. Върховният касационен съд отмени за втори път присъда на Апелативния съд във Варна, с която подсъдимите бяха признати за виновни и им бяха наложени ефективни наказания в размер на 4 години „лишаване от свобода“ за Марешки и 3 години и 6 месеца „лишаване от свобода“ за Колева., и върна делото за разглеждане от друг съдебен състав на същия съд. След отвод, върховната съдебна инстанция изпрати делото за разглеждане в Бургас.

Новото производство в Апелативния съд е образувано по протест на Окръжната прокуратура във Варна, която се обявява против оправдателните присъди и отхвърлянето на гражданския иск за претърпените имуществени вреди.

Според държавното обвинение престъплението е доказано от обективна и субективна страна. Прокуратурата поиска отмяна на първоинстанционната присъда и постановяване на нова, с която подсъдимите да бъдат признати за виновни и да им бъдат наложени наказания - 4 години „лишаване от свобода“ и „глоба“ в размер на 8000 лева за Марешки и 3 години и 6 месеца „лишаване от свобода“ и „глоба“ в размер на 6000 лева за Колева.