Днес започна шестият опит да започне делото срещу британския пастор Даниел Хъл в Районния съд в Сливен. През април миналата година прокуратурата го даде на съд за блудство с 14 деца от града, припомня БНТ.

"Покайвам се! Царството приближи, вярвам само в Исус Христос, Исус ще дойде като съдия, не вярвайте на лъжи", заяви пастор Даниел Хъл.

"Той е евангелист. Обвиненията към него за сексуален контакт ги приемам като обвинения, дори като завист от други пастери. Той не е така наречен пастер, той е пастер от висока класа", коментира неговата позната Ивана Кралева.

През май 2020 г. Районната прокуратура в Сливен предаде на съд британеца Даниел Хъл, който е обвинен за това, че е извършвал действия на полово удовлетворение с лица от същия пол, като използвал положението им на зависимост, съобщиха от държавното обвинение.

Тогава стана ясно още, че от 3 години британският пастор живеел в квартал "Надежда" в Сливен и проповядвал в създадения от него Молитвен дом. Прокуратурата по онова време обяви, че той е блудствал с 8 момчета, като пет от тях не са навършили 14-годишна възраст към момента на извършване на деянията - през 2018 г. и 2019 г.

Арестът на 43-годишния чужденец бе извършен на 12 септември 2019 г. след осъществена двумесечна проверка по документиране на престъплението от служители на отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП и служители на ОДМВР-Сливен.

В момента на задържането Даниел Хъл бил заварен в едно помещение в присъствието на шест малолетни и непълнолетни момчета.

По-късно Районният съд в Сливен го остави в ареста за постоянно. Хъл е успял да избяга и да се спаси от правосъдието на Острова, но беше открит в кв. "Надежда" от разследващ журналист на Би Би Си. Той е бил обявен от британските власти за издирване още през 2016 година. След издаване на европейска заповед за арест, е бил екстрадиран от българските власти. Не е ясно как през 2018 г. той отново се оказва в България и поискал удостверение за пребиваване в страната. Получил го, защото гражданите на страни от ЕС имат такова право.

През 2018 г. Великобритания изпратила второ искане за връщане в страната, този път за данъчни престъпления.

Българският съд обаче отказал да го предаде, защото престъплението не е достатъчно тежко.

"Живял съм с него 3 години, живея още с него. Служител съм в неговата църква. Искам да подчертая, че той не контактува само с деца в молитвения дом. Ние имаме събирания на всички в понеделник, сряда, петък и неделя", каза още Николай Демирев от ромската махала. По думите му Хъл е помагал на много възрастни хора - през зимата им давал дърва и печки. "Ние знаем откъде идват парите му. Той снима клипове със социално слаби хора, изпраща ги на спонсори и те му дават пари, които раздава на хората според нуждите им", каза още местният жител пред 2019-а година.