Бургаският окръжен съд даде ход днес на разпоредителното заседание в процеса срещу сирийския гражданин Омар Аднан, който през 25 август 2022 година, шофирайки автобус с 45 нелегални мигранти, уби на място двама полицаи на бул. „Трапезица“ в Бургас. Адвокатът на подсъдимия представи нова защитна теза днес- а именно, че престъплението е извършено по невнимание, при опит за спасителна маневра. "Клиентът ми признава вината си и изпразява съжаление. Но оспорваме квалификацията на деянието", заяви адвокат Калин Янев. И поиска в съда да бъдат разпитани всички свидетели и вещи лица по случая, които са над сто.

Адвокатите на загиналите полицаи пък настояват за доживотен затвор.

Според разследващите, патрулният автомобил на униформените бил с включена светлинна сигнализация и оборудван с всички необходими реквизити. Автобусът се е движил с превишена скорост от около 78 км/ч-два пъти над пределно допустимата в участъка.

Съдебното следствие по несъмнен начин е установила и действителната възраст на подсъдимия Аднан- Той е на 19 години, а не на 15- с каквато самоличност и документи е пребивавал в страната ни.

„Прокуратурата се постара да установи всички факти от влизането на обвиняемия в България до извършване на престъпление. В случая става въпрос за особено тежък случай. И по несъмнен начин е установено, че извършителят е пълнолетен. Това беше извършено с вербална нота на посолството на сирийска арабска република и извършена тройна съдебно-медицинска експертиза“, каза прокурор Димитър Узунов.

Година по-рано – през април 2023 г. Омар Аднан и още двама негови съучастници с решение на Районния съд в Бургас получиха ефективни присъди по друго дело – за каналджийство. Омар бе осъден на 4 години и 10 месеца и глоба в размер на 11 хиляди лева. Абдулах Ахмед - на 4 години и 4 месеца затвор и глоба от 18 хиляди лева, а непълнолетният Ахмат Муфид на 1 година и 10 месеца и обществено порицание.