Днес съдебен състав на 13-и Висш наказателен съд в Истанбул произнесе присъдите на извършителите на терористичния акт на 13 ноември 2022 г. на цeнтралния булевард "Истиклял" в Истанбул, при който бяха убити 6-ма души, а 99 души бяха ранени, съобщиха турски медии, цитирани от БТА.

Най-тежкото наказание бе присъдено на сирийката Ахлам Албашир, която според обвинителния акт е пренесла чантата със самоделната бомба, и я е оставила на булеварда. Получи седем утежнени доживотни присъди, 1794 години затвор и глоба от 22 хиляди турски лири за "разрушаване единството и целостта на държавата" и "умишлено убийство" на шестима души.

Общо 36-ма души са обвиняемите по това дело, включително и терористът Джемил Байък, който се счита за организатор на атентата, но е в неизвестност. Преди време турски медии бяха писали, че е избягал в България.

Тридесет и шестимата обвиняеми, включително избягалият Джемил Байък, получиха седем пъти утежнени доживотни присъди и до 3 хиляди 16 години и 6 месеца затвор за „нарушаване единството на държавата и териториалната цялост, създаване или ръководене на въоръжена терористична организация, членство във въоръжена терористична организация, умишлено убийство на дете чрез бомбен атентат, предумишлено убийство чрез бомбен атентат, опит за убийство чрез предумишлен бомбен атентат".


Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието, а няколко други бяха включени чрез аудио- и видеоинформационна система. На заседанието присъстваха и адвокатите на Ахлам Албашир.

На подсъдимите Фатма Беркел, Ферхат Хабеш, Ахмед Каркес и Амар Джаркаш бе дадено право на допълнителна защита.

Според обвинителния акт нападението на булевард "Истиклял" през 2022 г. е било планирано и извършено от клетка, наречена "Сирийците", към Сирийските сили за защита на народа, свързани с терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК).