Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова и бизнесменът Стефан Димитров остават за постоянно в ареста. Това определи Апелативния съд в София от третия опит да проведе заседание.

"Първоинстанционният съд е достигнал до законосъобразни изводи. Има обосновано предположение обвиняемите да са извършили престъпленията, за които са обвинени. За това има писмени доказателства, веществени доказателствени средства и изготвени експертизи. Няма опасност да се укрият, но може да извършат престъпления. Няма данни здравословното им състояние да е несъвместимо с пребиваването им в ареста", обяви съдия Веселин Пенгезов, който е докладчик от състава на съда.

Адв. Аделина Натина заяви пред съда, че да се твърди, че Петя Банкова е участвала в ОПГ със Стефан и Марин Димитрови, и с Живко Коцев, е проява на голямо въображение. Тя подчерта, че по времето на Банкова в Агенция "Митници" бяха открити 170 кг кокаин в Бургас, като посочи, че това са рекордни количества за агенцията.

"Имало е рекордни приходи", допълни още адвокат Натина.

Относно обвинението в принуда, Натина заяви, че не става ясно Банкова някъде да е намалила обема на митническите служители и да е поставила митническите пунктове в невъзможност да си вършат работата.
"Няма никакви преки и косвени доказателства за извършването на такова престъпление", каза тя и уточни, че никъде не е видяла в какво се изразява принудата и как обвиняемата е злоупотребила с правомощията си като директор на Агенция "Митници".

Натина отбеляза, че Банкова е майка на две деца, има анемия, ниско кръвно – доста заболявания, за които съответно могат да представят и документи.

Адвокат Людмил Рангелов от своя страна добави, че обвинението за принуда е изпразнено от съдържание и не се съдържат "съвсем никакви доказателства, че Банкова прави всичките теми промени именно с такава цел".

"Абсолютно излишен е един престой в ареста, затова ви моля да постановите друго определение", обърна се той към съда.

Съпругът на Банкова, който също се явява неин защитник, каза, че няма какво да добави. От своя страна Петя Банкова каза, че поддържа казаното от защитниците си.

"Стремяла съм се само към държавния интерес. За мен не е било от значение дали ще съм на тази, или друга позиция щом защитавам обществения интерес. Така ръководих и Агенция "Митници"“, каза тя и припомни добрите резултати на агенцията под нейно ръководство.

"Никога не съм извършвала никакви нарушения, престъпления. Изряден гражданин съм. Ситуацията, в която се намирам в момента, е абсурдна", подчерта Банкова.