Прокуратурата повдигна обвинение на задържания за оскверняването на гроба на патриарх Неофит. Той е подведен под отговорност за оскверняване гроб на покойник, за което законът предвижда до 3 години затвор, пробация или глоба до 10 000 лева.

Това съобщиха на брифинг говорителят на Софийска районна прокуратура Николай Николаев и заместник началникът на 1 РУ комисар Георги Гечев.

"За 4-5 часа лицето беше задържано. Мъжът е 37-годишен, неизвестен на полицията до момента. Лицето води скитнически начин на живот. Мъжът има видими психични отклонения. Материалите по случая са изпратени към Софийска районна прокуратура“, информира Гечев.

"За това деяние законът предвижда наказание до 3 години лишаване от свобода или пробация и глоба от 5 000 до 10 000 лева“, уточни той.

Утре ще бъде внесено искане той да бъде оставен за постоянно в ареста. Възложена е и експертиза за психичното му състояние, тъй като няма писмени доказателства в тази посока. От прокуратурата съобщиха, че ако се установи, че мъжът е невменяем, ще бъде предложен за принудително лечение.

"Събрани са достатъчно материали по случая. Повдигнати са му обвинения. Лицето е задържано с мярка до 72 часа. По делото не са налични писмени данни или такива за психичното състояние на лицето. На извършителя ще бъде изготвена съдебно-медицинска експертиза“, каза говорителят на СГП Николай Николаев.

"Лицето пребивава, където намери. Хванат е в района на НДК, не е оказал съпротива, не казва защо го е направил. Апелирам записите първо да ни се дават на нас, след това да се дават на медиите", каза още той.