ВКС излезе с позиция, в която настоява да се отмени решението за конфискация на автомобилите на пияни и дрогирани шофьори, защото противоречат на Конституцията.

"Върховният касационен съд за пореден път е една от институциите, която казва на Народното събрание: "Спрете да правите глупости и си свалете самочувствието надолу, съветвайте се с хора, които разбират, преди да приемете закона", коментира адвокат Елица Буенова.

Адвокат Буенова каза, че не се отменя отнемането на автомобилите. "Беше прието отнемане на автомобил на пиян или дрогиран шофьор, ако автомобилът е негова собственост, или глоба, която е равностойна на стойността на този автомобил, който не е негова собственост. Обаче същата тази санкция е приета в два члена - единият е, когато са ви заловили да карате пиян или дрогиран, а другата разпоредба е, където са регламентирани квалифицираните обстоятелства на ПТП-та по непредпазливост. Там е записано, че съдът може да отнеме МПС-то, ако някой по непредпазливост е причинил средни телесни повреди, тежки телесни повреди и значителни имуществени вреди при ПТП", разясни Буенова за Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ няма "по-голяма тъпотия" от това да ти вземат колата, когато те хванат да шофираш пиян или дрогиран, а да не ти я вземат, ако умишлено убиеш някого на пътя. "Това ВКС не го спестява на народните представители, като им казва да има еднаквост. ВКС иска отмяна на отнемането на автомобила и глобата при непредпазливите ПТП-та. Ще отпадне разпоредбата, която казва, че ви отнемат колата, ако е ваша, или ви отнемат нейната равностойност, ако причините ПТП при непредпазливост. Това, което ще отпадне, е само и единствено глобата, която е равностойността на автомобила, ако пияният или дрогираният е управлявал автомобил, който не е негова собственост", подчерта адвокатът.

Буенова е категорична, че една несправедливост ще бъде заменена с друга несправедливост. "Законът казва, че органът, който е взел противоконституционния нормативен акт, а в случая това е Народното събрание, трябва в двумесечен срок да каже какво правим. Отнетите автомобили си остават отнети и те ще продължат да се отнемат, ако автомобилът е ваша собственост. Тези, които не са карали техен автомобил и са глобени и вече са я платили, или имат запор, могат да съдят държавата. Народното събрание трябва в спешен порядък да приеме промени в Наказателния кодекс и да отговорят на изискванията на закона - да фиксират една глоба от 1000 до 100 000 лв.", коментира адвокат Елица Буенова.