Прокуратурата е започнала разследване за безстопанственост, с която са нанесени щети за 81 млн. лева на МВР, като то е по сигнал срещу бившия служебен вътрешен министър Иван Демерджиев.

От държавното обвинение съобщиха, че са започнали проверка през август миналата година, когато получили сигнал от МВР, който включвал одитен доклад и информация за евентуално престъпление, извършено от бившия министър.

Наблюдаващият прокурор възложил проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, която заключила, че е извършено нарушение на Закона за обществените поръчки.

„Финансовата инспекция е приключила със становище, че възложител по Закона за обществените поръчки (ЗОП) е изменил договор без да са налице обстоятелства за това, с което е нарушена разпоредбата на чл. 116 от ЗОП. Наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че са налице данни за евентуално извършено престъпление от общ характер и на базата на сигнала и на доклада на АДФИ е образувал досъдебно производство“, посочиха от прокуратурата.

Разследването се води за това, че от декември 2022 г. до юни 2023 г. длъжностно лице е извършило безстопанственост, от която са последвали щети от 81 млн. лева за МВР. От държавното обвинение подчертаха, че до момента по делото няма привлечени обвиняеми.