Прокуратурата ще трябва да плати близо 25 000 лв. на двама младежи, заради несправедливо обвинение в хулиганска проява и скъсана полицейска униформа.

Обвинителите се доверили на униформени от Първо РУП, които през 2013 г. удряли Александра Стоилова и приятеля ѝ Иван Цонев с оправданието, че двамата се били нахвърлили върху тях и младата жена скъсала пагона на старши полицай Кристиян Стоянов. Тогава униформените твърдяха, че двойката ритала служебните им автомобили и ги обиждала.

Записи на “Господари на ефира” обаче показаха, че след ареста на двамата, ръкавът на Стоянов е цял, а той се появява със скъсан пагон няколко часа по-късно.

При проверка на Инспектората на МВР стана ясно, че Стоянов е излъгал. Младата жена подаде три жалби в прокуратурата с искане да провери случилото се, но є беше отказано, защото държавното обвинение се довери на показанията на полицаите.

Стоилова и приятелят ѝ бяха оправдани през 2018 г. по делото за хулиганство. Младата жена заведе дело и преди дни Софийският апелативен съд ѝ присъди обезщетение от 18 000 лв. и 6500 лв. за разноските ѝ за адвокат, писа Lex.bg.