След броени дни започна делото за убития на границата с Турция български граничар. Процесът ще стартира на 12 октомври, стана ясно по време на работна среща между министър Калин Стоянов и турският зам.-министър на правосъдието Хасан Йълмаз.

По време на срещата министър Стоянов постави въпроса за разследването на убития миналата година край село Село Голям Дервент граничен полицай Петър Бъчваров. Той обясни, че повдига темата по настояване на родителите, с които се срещна преди дни в Елхово. Тогава министърът на вътрешните работи пое ангажимент да съдейства за комуникация с турските власти.

Първото заседание по делото ще е в Одрин. Турският правосъден министър е уверил стоянов, че ще бъде оказано съдействие на родителите на Бъчваров да присъстват на процеса.

По време на среща с турския си колега министър Стоянов е отбелязал, че България иска солидарност от ЕС за охрана на границата ни с Турция, но трябва и европейска солидарност с Турция за справяне с мигрантската криза.

От турска страна са поели ангажимент да пресекат пътя на мигрантите към границата с България.

Петър Бъчваров беше убит на 7 ноември миналата година по време на служба в района на Елхово. Той бе застрелян от турска страна с ловно оръжие. Турция арестува за убийството двама братя турци.