Година и половина затвор, но условно с три години изпитателен срок получиха двама надзиратели от бургаския затвор за мъчителната смърт на Горан Горанов, който беше загина в зоната за обществен достъп зад решетките, беше убит от пара, нагорещена до 100 °C.

С решение на тричленен състав на Бургаския окръжен съд днес подсъдимите Ангел Мавров и Щилиян Карчев бяха признати за виновни за причиняване на смърт по непредпазливост и заради безействие.

Горан Горанов, бивш кадет и европейски шампион по класическа борба за младежи, беше открит мъртъв в килията на 25 март 2017 г. Според официалната информация, смъртта е настъпила след сърдечна недостатъчност, довела до масивен инфаркт на миокарда. От затвора даже обявиха, че организмът му бил увреден от дълга употреба на нискокачествени наркотици и сърцето му не издържало.

Друго е заключението на петорната съдебно-медицинска експертиза. Десет водещи специалисти са установили, че смъртта е в резултат на необратимо увреждане на белите дробове и сърцето от действието на високата температура, остра термична травма, в резултат на което е настъпила хипоксия. Горан е издъхнал, след като е вдишал в продължение на повече от десет минути силната струя от пара, нагорещена до от 100 °C от разваления радиатор в килията.

Особена бе позицията по случая на държавното обвинение в Бургас. Прокурор Георги Кирков, който е бивш шеф на Районната магистратурата в Бургас, изненада близките на жертвата с решението си да поиска оправдателна присъда за Карчев и прояви снизходителност към Мавров, който е държал ключовете за килията на Горан, като настоя той да получи едва три месеца условна присъда.

Искането на прокуратурата не бе прието от съда.

"Отговорност за трагедията носи цялото тогавашно ръководството на затвора в Бургас, което остава обаче остана, извън полезрението на магистратурата. Вместо това, месеци наред държавното обвинение в Бургас извършваше безконечна предварителна проверка, без резултат. Пътят за разследването на случая бе отпушен от Софийска градска прокуратура“, коментира адвокат Захари Кирилов.