Софийски градски съд уважи искането на прокуратурата и реши да остави за постоянно в ареста Васил Божков, защото може да се укрие и защото има обосновано предположение за извършено престъпление.

Мярката за неотклонение, която беше разгледана е по едно от делата срещу Божков, а именно това, което е свързано с хазартния му бизнес. Прокуратурата обвинява бизнесмена в това, че е ръководил организирана престъпна група и е ощетил хазната с над 700 млн. лева.

Според държавното обвинение от кореспонденция в електронната поща станало ясно, че Васил Божков е имал преки бизнес отношения в сферата на хазарта с руски граждани, които са в санкционния списък на ЕС. Сред тях са Евгений Пригожин и Алексей Гарбер, бивш шеф на "Роснефт".

Още от твърденията на прокуратурата в залата - Божков притежавал 51% от хазартна фирма в Крим, подкупвал е членове на Комисията по хазарт и е избягал от България след предупреждение от политици.

По повод поискания постоянен арест самият Божков още преди заседанието каза, че прокуратурата може да иска каквото си иска.

А адвокатът му Георги Гатев заяви в залата "Обърках се дали се намирам по дело за хазарт или по много тежък политически процес" и допълни, че не се говори по същество. След това помоли да се вземе предвид, че Васил Божков се е прибрал доброволно в страната.