След промяната в Наказателния кодекс вече могат да конфискуват автомобила ви, ако полицията установи, че сте употребили алкохол или наркотици.

В миналото обаче е имало немалко случаи на положителни тестове за наркотици, които реагират на вид лекарство, например, а шофьорът всъщност не е употребил наркотици.

Във Фейсбук профила си адвокат Силвия Петкова публикува няколко съвета към шофьорите, когато ги тестват за алколол или наркотици.

Ако се съмнявате в показанията на дрегера или полевия тест, винаги давайте кръвна проба или урина. Според нея е вероятно органите на реда да се опитат да ви убедят да не давате такава, но даването на биологична проба е ваше право.

В случай, че тестът за наркотици е положителен, но не сте употребили такива - не подписвайте протокола за доброволно предаване на колата си, съветва адвокат Петкова.

По думите й отнемането на МПС е мярка, която се прилага с присъдата и не следва да се прилага предварително. Ако желаят да ви го отнемат на място, това трябва да стане с протокол за изземване.

В случай, че доброволно предадете автомобила си, а биологичната ви проба се окаже отрицателна, няма да имате право на обезщетение за оставането без автомобил.

Това е така, тъй като обезщетение се дължи за вредите, настъпили от незаконни актове на полицията. Когато сте предали автомобила си доброволно, не е налице незаконен акт, дори и когато сте били подведени да го направите.