35-годишният Георги Асев от Банско е лицето, което свали гръцкото знаме на пътническо пристанище "Апостолос Павлос" в Кавала и издигна българското на негово място.

Българските власти го арестуваха при нелегално напускане на Гърция, но след направената му проверка бе освободен, тъй като в България срещу него няма повдигнато обвинение.

Асев е напуснал Гърция въпреки наложените му от гръцката прокуратура ограничителни условия.

По-конкретно в петък следобед очевидци съобщиха на пристанищните власти, че 35-годишният е свалил гръцкия флаг и е вдигнал българския. Бреговата охрана се втурнала на мястото и се опитала да арестува 35-годишния мъж, който се съпротивлявал, ругаел бреговата охрана и крещял „Тук е България”.

Незабавно е отведен в първоинстанционната прокуратура в Кавала, където са му повдигнати обвинения, за поругаване на националните символи и съпротива. След насрочване на редовен процес е пуснат със забрана да напуска Гърция до съдебно дело.

35-годишният българин потеглил в събота с колата си към Драма в опит да премине през граничен пункт Ексохи без регистрационни номера. Полицаите го блокирали и се опитали да го спрат, но с висока скорост същия счупил защитната бариера. Гръцките полицейски власти го преследвали до българския граничен пункт.

Срещу 35-годишния български гражданин са образувани нови преписки от полицията в Драма за опасно шофиране и нанасяне щети на обществено имущество.

Българското посолство в Гърция още в петък вечер излезе с изявление в което осъжда постъпката на 35-годишния българин.

В отговор на въпрос на гръцката информационна агенция APE-MPE българското посолство характеризира поведението на 35-годишния като "незаконно" и достойно за съжаление и в пълно противоречие с отличните добросъседски отношения между България и Гърция като две членки на Европейския съюз.