Бургаският апелативен съд отказа да пусне на свобода 53-годишния Живко Н., обвинен за съучастие в търговия с кокаин. Дарик – Бургас припомня, че наркотикът- близо 17 килограма беше открит на ГКПП Малко Търново при опит да бъде изнесен тайно от страната, скрит в кухината на резервната гума на лек автомобил „Хюндай Ай Екс“.

Полицията най-напред задържа шофьорът на колата - Николай Георгиев и спътничката му - Станка Драгнева, която обаче обясни, че се запознала със спътника си в Тиндър, се запознала в Тиндър, а след няколко срещи той решил да й направи неочакван подарък – скъп автомобил, който вписал пред нотариус на нейно име. После пък предложил да я заведе с колата на разходка в Турция. На границата обаче настъпил шокът- следово куче надушило пратката с кокаин. Двамата са задържани, а по-късно властите стигат и до поръчителя- работодатят на Николай-Живко Н. Той е задържан под стража, а пред съда обяви, че нямало да се укрие. Освен това, срокът на задържането му бил твърде дълъг. Делото до този момент два пъти е внасяно от прокуратурата в съда, но е връщано за отстраняване на процесуални нарушения. А магистратите в Бургас оставиха жалбата на Живко без уважение. Според въззивния състав срокът на задържане е в рамките на законоустановения, съответен е на провежданото разследване и е разумен по стандартите на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

Предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък, а деянието е останало недовършено поради намесата на митническите власти, посочва съдът в мотивите си. И подчертава, че липсват нови обстоятелства, които да налагат изменение на актуалната мярка за неотклонение в по-лека. „Доказателствата по делото не разколебават извода и на апелативните съдии за разумно предположение за съпричастност на обвиняемия към престъпната дейност, за която е привлечен под наказателна отговорност“. Магистратите изтъкват, че предвидените наказания в закона и установени факти разкриват съществуването и към момента на реална опасност обвиняемият да се укрие или извърши ново престъпление.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.