След като шестимата от Прокурорската колегия оттеглиха предложението си за освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор, във ВСС настана голямо объркване. Един час те дебатират какво да правят. Накрая решиха да излязат почивка, за да си съберат мислите и да направят справка в учебниците.

Виждаме дефицитите и на конституционно и законово ниво по отношение на липсата на търсене на отговорност на тримата големи. Виждаме дефицит на процедура, дали това е особено дисциплинарно производство, неяснотите са много повече, коментира правосъдният министър Атанас Славов. Още в началото на дебата той каза, че ще обяснява какво става на заседанието на ВСС заради гражданите, които онлайн следят дебата, а не са юристи.

Атанаска Дишева на няколко пъти попита шестимата защо оттеглят искането си.

"Дължите на обществото отговора какво се е променило", призова ги тя. Разбрахте ли истината, ако сте я разбрали, споделете я с нас, добави още Дишева.

"Понеже говорим на хората, да кажем защо сме в тази ситуация. В нея сме, защото българският парламент не е написал правила", обяви Огнян Дамянов, който е един от вносителите. Той не даде отговор на въпроса на Дишева, щял да го каже, когато приключат дебата.

Законодателната уредба по този въпрос прилича на едно старо палто с много кръпки, коментира представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Олга Карелска пък припомни основното право, което се учело още в първи курс, това било правото на защита. "Не може от един месец да обсъждаме казуса с взрива, кой дошъл - кой не дошъл и изведнъж да заметем казуса под килима, добави тя. После цитира ГПК и припомни, че в гражданския процес ставало само след съгласието на ответника, ако не е на първото заседание.

Действително е внезапно и буди съмнение, както будят съмнения и други внезапности, на които сме свидетели напоследък, добави Керелска.

После имаше дебат дали става дума за отказ или за оттегляне.

Калина Чапкънова отговори "на емоционалния призив" на Атанаска Дишева, на който не била длъжна да отговори. "Моите мотиви не са емоционални, те са дълбоко премислени, но не съществува ангажимент да ги обява публично. Законът не ме задължава", каза Чапкънова.

"Моето действие не е безмотивно", добави тя.

Евгени Иванов каза, че се чувства в една абсурдна ситуация. "Не мога да си представя по какъв начин ще заставим колегите, които оттеглиха предложението, да участват в тази процедура, след като не искат. Няма правила, след като те са започнали тази процедура, очевидно трябва да могат и да е прекратят", добави той. И също поиска почивка, "за да си събере мислите".

Една от непотвърдените версии за внезапното оттегляне на предложението е, че това се прави, за да се скъси процедурата по второто, което е за уронване на престижа на съдебната власт с израза "политически боклук".

По първото предложение на шестимата кадровици, ВСС допусна страшно много доказателствени искания, включително разпити на следователи, прокурори и полицаи, които са били на мястото на атентата срещу Гешев. Те ще призовават дори мистериозния израелски експерт, на когото обаче не знаеха името. Тези разпити щяха да се проточат със седмици.

По второто искане, което е за израза "политически боклук", доказателствата са далеч по-малко.

Така или иначе до момента изобщо не е ясно какво е накарало шестимата кадровици да оттеглят предложението близо месец, след като го внесоха.