Германец на 26 години бе наказан от Варненския окръжен съд със 17 години затвор за умишленото убийство на свой сънародник. Зверството Максимилиан Ш. извършил на 10 август 2021 г. по време на ваканция на Златни пясъци след солиден запой.

Делото бе гледано в условията на съкратено съдебно следствие по искане на чужденеца. Той и жертвата – Вилхелм М. работели заедно в родината си и бързо се сприятелили. На 30 юли 2021 г. с компания пристигнали в курорта на почивка и се отдали на алкохолен туризъм. На 9 август с част от групата се черпили с различни спиртни напитки в една от хотелските стаи, след което се разходили по крайбрежната алея. Двамата приятели се върнали в апартамента си рано сутринта на 10 август. Били пияни и шумни, за което получили забележки от администратора и други гости на хотела. Призори решили да излязат отново. Според иззетите записи от видеокамери в района мъжете криволичили прегърнати известно време, паднали на земята и се изправили. Тогава Максимилиан блъснал 33-годишния си приятел и го атакувал с ритници и юмруци по главата. След като се уморил, събул окървавените си обувки, опитал се да почисти дрехите си и легнал да спи. Малко по-късно румънски турист се натъкнал на обезобразеното тяло на Вилхелм и извикал полиция.

Аутопсията установила, че издъхналият мъж е бил много пиян и е пребит до смърт, а съдебно-медицинската експертиза на задържания Максимилиан – че е бил в състояние на обикновено алкохолно опиване, като е употребявал и психоактивни вещества. Пред съда германецът обясни, че помислил, че приятелят му е изпаднал в безсъзнание, но го оставил на паркинга пред хотела. В родината си Максимилиан е бил многократно осъждан - за принуда, шофиране без шофьорска книжка, палеж и контрабанда на оръжие, стана ясно на заседанието.

За извършеното по особено жесток и мъчителен за жертвата начин мъжът ще търпи наказанието си при първоначален строг режим. След произнасяне на присъдата той настоя да лежи в немски затвор.