След близо два часа дебат с 14 гласа "за" ВСС допусна за разглеждане искането за отстраняване на Иван Гешев от поста. Дискусията започна в 9:30 часа. Първа точка е предложението на шестимата кадровици за отстраняване на главния прокурор. Втора е сигналът на Сарафов.

"Време е да разплитаме нещата докрай, времето на закритото свърши". Това каза правосъдният министър Крум Зарков в началото. Думите му бяха по повод искането на главния прокурор Иван Гешев част от заседанието да бъде закрито.

Обвинител № 1 поиска също така шестимата от Прокурорската колегия, които са внесли искането за неговото отстраняване, да си направят отвод. Те един по един отказаха и обявиха, че не виждат причина да не участват в днешното заседание на ВСС.

Иван Гешев бе представляван и от адвокат на дебата. Предишните пъти, когато му се искаше отстраняването, той се бранеше сам. На няколко пъти вметна и за бъдещи процедури пред ВАС.


Вероника Имова каза, че иска да знае какво се е променило през последните дни, че тези кадровици, които бранеха Гешев, сега искат неговото освобождаване.
"Преди дни бяха с тоги пред Съдебната палата в знак на защита на Гешев, а след това настояват той да си ходи", посочи тя.

Около 11 часа Гешев оттегли искането си за закрито заседание. Той представи доказателства, че от 28 априил до 14 май неделя е бил в командировки и по това време го е замествал Сарафов. Представи също така като доказателство запис от изявлението му преди 10 дни. На 12 май е говорил с Георги Кузманов, който му казал, че е хубаво да си подаде оставката в личен интерес и в интерес на нацията.

"Заявявам, че в къщата, която живея под наем, проведох разговор със Стоев и той ми е заявил определени нещи. Заявявам, че този запис не е правен от мен, заявявам, че записът е бил предаден на мой служител, а съм спазвал конституцията и законите на страната", каза Гешев. Преди началото на заседанието Стоев заяви пред медиите, че и той не е правил записа, който според него е манипулиран.

Адвокатът на главния прокурор Радостина Константинова - Томова каза, че в искането е трябвало да се посочи кои точно задължения той не е изпълнил, за да са налице нарушения. Тя добави, че не са изброени задълженията на главния прокурор и поиска да се направят уточнения.

"Това е важно с оглед правото на защита в тази процедура", добави тя.