В хода на насроченото изслушване на 25 май, ще поискам отвод на част от членовете на ВСС, които може би участват в покушението срещу съдебната власт. Това обяви главният прокурор Иван Гешев по време на изявление в Съдебната палата, след като по-рано се яви на разпит в СГП.

"От миналия понеделник търпеливо изчаквах по няколко причини - аз съм българин, мъж и магистрат, когато кажа нещо аз държа на думата си, а като юрист мога да го докажа. Аз спазвам конституцията и законите на страната и това е призванието на всеки един български магистрат и на всеки честен български гражданин. За това търпеливо изчаквах да дам сведения по определения в закона ред. А именно - в петък това, което ще ви покажа и разказа. обясних в хода на проверка в Върховна касационна прокуратура за житейски термин - политическа корупция и търговия с влияние", обясни Гешев.

"Преди около половин час, в хода на 4 часа дадох обяснения пред наблюдаващ прокурор в СГП. В хода на проверка по член 145 пот ЗСВ по сигнал, депозиран от лицето Борислав Сарафов срещу мен. Подозирам, че е вярно това, което ми се каза, че вълната от сигнали срещу мен от това лице е публикувана първоначално в медиите, но това е само и единствено за сметка на морала на хората, които ги правят тези неща. Това, което ще ви кажа днес, е продължение и по-подробно изясняване на ситуацията, която ЕП описа като покушение срещу върховенството на закона. Аз бих казал, че това е атентат срещу държавата и срещу нейното нормално функциониране. Атентат срещу разделението на властите и основни конституционни принципи, а и европейски ценности, като върховенство на закона и правовата държава. Принципи, върху които се гради всяко едно демократично общество от демократичния свят, част от което сме и ние, и надявам се да продължим да бъдем", допълни главният прокурор.

"Това е началото на края на това, което българските граждани и вие медиите наричате завладяна държава, други наричат олигархично-политическа мафия и края на тези, които българите наричат политически боклук, политическа мафия, престъпници и крадци. Аз цитирам думи на българските граждани, които чувам ежедневно в цялата страна. Това е атентат срещу всеки един български гражданин, който очаква да живее нормално, а поради тези обстоятелства, които описвам, ние живеем по начина, по който живеем вече много години. Това го правя освен заради себе си, аз го правя заради бъдещето на България и бъдещето на нашите деца, които слушайки какво говорят хората, никой не иска да живеят по този начин. Може да е започнало доста по-отдавна, но това, което аз си мисля, е, че това е престъпна схема. В хода на проверките няма т.н. следствена тайна, така че аз в качеството си на лице с обяснения съм длъжен пред всички български граждани да кажа истината, защото истината ще ни направи свободни. Поредната причина да съм тук е да кажа, че въпреки насроченото за четвъртък изслушване във ВСС, в хода на това изслушване няма пречки да кажа тези неща. Част от нещата, които няма да кажа сега, ще поискам да бъдат чути от членовете на ВСС", обясни той.

"Отговорно искам да заявя, че в качеството на лице по различни процедура в закона на съдебната власт и конституцията на страната, ще поискам отвод на част от тези членове на ВСС, които може би участват в това покушение срещу съдебната власт, за това ще поискам част от заседанието да бъде закрито, в интерес на престижа на съдебната власт. Искам да кажа, че не трябва да се срамува съдебната власт. Трябва да се срамуват тези, които направиха всичко това, а тези, които направиха всичко това, са може би тези, които българските граждани наричат олигархия и мафия. Българската съдебна власт е единствената стабилна власт, а в хода на изложението си ще разберете, че българската прокуратура освен стабилна и единна продължава да работи в интерес на българските граждани при стриктно спазване на конституцията и законите на страната", заяви Иван Гешев.