Парламентът прие на първо четене поправки в Наказателно-процесуалния кодекс, предложени от Министерски съвет, с които се въвеждане длъжността разследващ прокурор, който да може да проверява главния прокурор и неговите заместници.

Разследващият прокурор ще може да бъде наказателен съдия, който ще бъде временно преназначаван на тази длъжност.

В закона е посочено, че този прокурор ще бъде избиран от списък от съдии, които предварително са дали съгласието си да влизат в тази функция. Условията за него са да има поне 12 години стаж и поне 7 години опит с наказателни дела.
Предлага се и решението за освобождаване на главния прокурор да може да се взима с 13, а не 17 гласа от ВСС. Такова мнозинство ще е нужно и за избирането на обвинител №1.

Делата от общ характер срещу главния прокурор и заместниците му ще се гледат от Софийския районен съд.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков посочи, че този законопроект е актуален от 2009 г. и в последните дни е болезнено актуален. „Твърде дълго време системата се управляваше на принципа „мъка без край“ и това води до нейния мъчителен край. Хвърчат заплахи и недомлъвки“, коментира Зарков.

Той посочи, че работата по настоящите промени в НПК са започнали по времето на кабинета „Петков“, а в работната група са се включили и съдии, и прокурори, и адвокати.