43-годишната художничка Галя Танева, която роди в дома си в пловдивското село Иван Вазово и 3 години държа сина си Буда без документи и ЕГН, ще остане още 30 дни за лечение в Центъра за психично здраве. Това реши Районният съд на закрито заседание. Експертиза е показала, че жената страда от форма на шизофрения.

“Последните 14 дни, в които тя е била в психиатрията са повлияли много добре като терапия. Предполагам че сега след този един месец, тя ще бъде изцяло нов човек”, обясни адвокатът на Танева Евгени Костадинов. Той поискал лечението да бъде в домашни условия, но съдия Елена Герцова остави желанието без уважение. “Ще обжалваме решението на 18 май пред Окръжния съд”, заяви адвокатът й.

След заседанието съдебната охрана отведе Галя Танева, тъй като десетки нейни близки и приятели дойдоха в съдебната палата да я подкрепят. Те не бяха допуснати в залата и се наложи да бъдат изведени, тъй като вдигаха шум и пречеха на магистратите.

На 25 април т.г. детето на Галя беше взето от социалните в Хисаря и дадено на приемно семейство. Малкият вече има ЕГН и име Атанас Галин Танев. Майката беше настанена в психиатрията. Преди 7 години имала връзка с Боян Граховски, от когото забременяла и тръгнала да ражда вкъщи. Настъпило усложнение, Галя била откарана в пловдивска болница, но за плода било късно. "Тя изпада в състояния, за които лесно може да се каже, че е агресивна и неразумна, а тя не е такава", обясни преди седмица пред "24 часа" самият Граховски. Той е преустановил връзката си с нея след злополучното раждане. По думите сегашното дете на Галя е от някакъв Стоян.