Георги Семерджиев, единствен обвиняем по делото за тежката катастрофа на бул. "Черни връх" в столицата, при която загинаха две млади жени, бе осъден на 20 години затвор. Това реши съдия Стефан Милев в петък. Семерджиев бе осъден за общо пет престъпления. Той ще трябва да плати обезщетения на близките на починалите, както и разноските по делото.

Според разследващите Семерджиев е шофирал дрогиран и е навлязъл в кръстовището с над 160 км в час. Не е имал и книжка. Джипът първо удря такси, а след това помита чакащите на тротоара жени.

Въпреки заканите в началото на делото прокуратурата така и не обвини Семерджиев в извършване на престъплението с евентуален умисъл. След няколко месеца разследване прокурорите признаха, че такава теза не би издържала пред съда. Затова той отговаря за причиняване на смърт по непредпазливост.

На последното заседание Семерджиев се оправда, че друг е карал колата. Той обясни, че шофьор била жена, с която малко по-рано се запознал по инстаграм. С нея имало и друго момиче. Те искали да тестват колата, защото обмисляли да я наемат. Семерджиев не каза имената им.

Обвиняемият смени версията си. Малко след катастрофата твърдеше, че е бил отвлечен. Сега казва, че не си спомня нищо от удара и се събудил малко преди да го арестуват.

Случат със Семерджиев предизвика голям скандал, след като се разбра, че бившата полицайка Симона Радев му е помогнала да влезе в дома си след катастрофата. Тя му занесла стълба, защото забравил ключовете си в колата. Радева бе уволнена от МВР.

Вътрешна проверка показа, че години наред Семерджиев се е измъквал безнаказано въпреки множеството си нарушения. От МВР обявиха, че 40 служители са участвали в прикриването му. След края на проверката бяха сменени началници на няколко районни управления в София.