Общо 11 години затвор и глоба от 29 000 лева наложи днес Бургаския районен съд на тримата сирийци, подсъдими за катастрофата с 47 бежанци, техни сънародници на кръстовището на „Трапедица“ в областния център. Припомняме, че при инцидента загинаха двама полицаи. Те буквално бяха пометени от рейса с нелегалните мигранти, шофиран от 19-годишния Омар Аднан. За това престъпление срещу него и съучастниците му Ахмад Муфед и Абдулах Абдулахед се води отделно производство.

Днес те отговаряха пред Районния съд по други четири обвинения - за незаконното подпомагане на мигранти, рисково шофиране, неподчинението на полицейски служители и използване на фалшивите регистрационни табели на автобуса.

"Давай, изкорени блокадата" - С тези думи Ахмад окуражил Омар да помете с автобуса полицейския патрул, който се опитал да спре рейса в центъра на Бургас. Самият Омар нямал опит в шофирането - стажът му зад волана бил едва няколко дни.

Председателят на Районната прокуратура в Бургас Мария Маркова обяви, че държавното обвинение ще настоява за максимални присъди за задържаните, като се мотивира с начина на извършване на престъплението, арогантността, поведението на подсъдимите и броя на трификираните лица.

Днес Бургаският районен съд осъди Омар, който шофирал автобуса на 4 години и 10 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим, Абдулах - финансирал операцията по нелегалния презов на бежанци- на 4 години и 4 месеца решетки, а непълнолетният Ахмад, принудил мигрантите да лежат между седалките - на 1 години и десет месеца затвор, както и обществено порицание.