Тук съм защото като главен прокурор няма да позволя не само да се засягат интересите на народа, но и на магистрати, следователи, прокурори и служители да бъдат заплашвани от престъпни групи. Мафията симбиозата между криминални авторитети осъдени лица и такива издирвани от Интерпол, известни на обществото лица и организации, заедно се борят срещу институциите и срещу държавата в противоречие с интереса на хората. това не го казвам аз вече, това го казват доказателствата, които ще видите.

Това каза главният прокурор Иван Гешев на пресконференция в Националната следствена служба (НСлС), предаде БГНЕС.

Илияна Кирилова, административен ръководител на СГП, заяви, че ръководството на СГП ще окаже пълно съдействие на магистратите, следователите и прокурорите, които към момента чувстват, че към тях е отправена заплаха върху живота и тяхното здраве.

По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че е разкрита организирана престъпна група, обвинена в множество престъпления. При претърсвания на имоти на обвиняемите са открити списъци с имена на следователи, прокурори и съдии, които са били заплашвани.

Обвинени са две лица.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че на 7 март по досъдебното производство производство са претърсени адреси. Намерени и иззети са пластмасови контейнери, за които е установено, че съдържат кокаин, както и лист със списък на съдии, прокурори и следователи от закрити съдебни структури, а също и за длъжностите, които заемат сега. Намерени са и множество банкноти.

Едното лице е напуснало страната, а другото е било задържано.

Иззети са и 15 аудиозаписа, на които лицето, наречено Красимир Каменов – Къро разговаря с обвиняемите, както и с лице, за което има данни, че е журналист, засягайки имената на Кирил Петков, Асен Василев, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, главния прокурор Иван Гешев и др.

От записите се чуват изрази като: „Сега ще видим дали Гешев ще хвърли топката…“, „Любомир Георгиев сигурно ще отиде на изборите…“, „Митко BIRD“, „Давам ти Дилян.“, „Тоя Борислав от ГДНП…“, „Цецо ми звъня вчера от Белград…“.

Главният прокурор Иван Гешев посочи: „Може би, виждате това, което вие, медиите, наричате завладяната държава.“

„Сигурен съм че колегите от СГП ще спазват всички закони, за да дадат отговори“, заяви той и отбеляза, че от аудиозаписите се чува „ВТБ“, руската банка, която е в санкционните списъци. „Дали това не е работа точно на това зловредно руско влияние и организации и структури, които противоречат на нашите сътрудници и евроатлантическите ни партньори. Става въпрос за организирана атака на олигарси срещу интересите и сигурността на българските граждани“, подчерта Гешев и добави, че се надява ДАНС да даде отговори, както и че е сигурен, че МВР ще извърши съответните проверки.

Главният прокурор допълни, че от записите става ясно и че са събрани 400 хил. за отстраняване на полицейски служители. „За мен безспорно кой е Борислав от Икономическа полиция“, каза още той. Гешев заяви, че тези въпроси стоят и пред служебното правителство, включително и пред бъдещото народно събрание – какво ще направят, за да защитят страната. „Логичният въпрос, който възниква, е теоретично какво струва един закон за закриване на специализираните структури. Може би г-н Зарков трябва да отговори дали някои закони, които са противоконституционни, не са предавани в някой джип пред НС“, отбеляза още той и допълни, че в партньорство с МВР и на всички правоохранителни структури, които се интересуват, ще бъде направено всичко, за да си свършат работата. Главният прокурор попита и дали това е тайна за някого. „Искаме ли да живеем в такава държава и докъде докарахме страната си“, отбеляза той.

Атанас Илков, директор на ГДНП от своя страна каза: „Участието на лица от криминалния контингент, на закови фигури от криминалния контингент, и на всички техни връзки, които участват в това престъпление, ние ще бъдем нетърпими към всеки един от тях. Заставам зад всеки един наш служител, който съвестно и доблестно си изпълнява функциите.“

Директорът на НСлС Борислав Сарафов подчерта: „Кой е общият интерес, който свързва всички тези лица?“

Той съобщи, че в рамките на разследването са събрани неоспорими данни, че преди няколко години лицето Къро е подготвяло убийството на един общественик и издател. Сарафов посочи и че от разговорите вижда, че тези лица са доста близки.

Главният прокурор заяви, че за него е ясен интересът на закриването на специализираната прокуратура. „Трябва да е ясно, че българските правоохранителни органи правят всичко възможно да се борят с престъпността. За да има реални инструменти за борба с престъпността, трябва да има качествени закони“, категоричен е Гешев.

Сарафов отбеляза, че когато в рамките на едно разследване се установят доказателства по друго престъпление, то разследването продължава и по тях.