Секретарят на президента Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков вече не са обвиняеми. Прекратено е досъдебното производство срещу тях, съобщават от Софийската градска прокуратура.

Делото е образувано на 18 юни 2020 г. по отделени материали от досъдебно производство на Специализирана прокуратура и е водено за "престъпен сговор".

По разследването прокуратурата и Бюрото по защита, което още беше на тяхно подчинение, влязоха в сградата на президентството и оттогава започнаха протестите срещу властта от 2020 г. Освен заради Узунов прокурорите бяха там и заради друг съветник на президента - Илия Милушев, който беше обвинен за длъжностни престъпления по друго дело.

В хода на разследването са събирани и проверявани доказателства за това дали за времето от ноември 2019 г. до края на януари 2020 г. в Русе и София е сговорено с едно или повече лица да бъдат извършвани в страната или чужбина за търговия с влияние. Имаше предположения, че Бобоков и Узунов са лобирали за назначаване на посланици в държави, където бизнесменът има интереси.

Узунов и Бобоков бяха обвинени, но от събраните доказателства е било установено, че деянията не са престъпление, уточняват от прокуратурата.

В същото време продължава разследването за вноса на отпадъци и престъпна група, ръководена от бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков и Атанас Бобоков, член на която е бил и Пламен Бобоков. Делото беше внесено в съда, но магистратите го върнаха на прокуратурата.