2 940 бронзови монети от периода ІІ-І век преди Христа с произход античния град Амисос ще бъдат предадени на Турция от митническите власти у нас. Това съобщиха от пресслужбата на Агенция „Митници“. Античните монети са конфискувани в полза на държавата, след като шофьор на ТИР направил опит да ги внесе тайно в страната ни от южната ни съседка, скрити във фабрична кухина на товарният автомобил, който управлявал. Контрабандата била спряна при проверка на ГКПП Капитан Андреево.

Монетите били с общо тегло 24,850 кг, разпределени в три пластмасови бутилки с обем от по литър и половина, а всяка бутилка била увита с черен плат и облепена с тиксо така, че съдържанието да остане скрито.

Археологическата, нумизматична и оценителна експертиза по делото е установила, че всички те са колективна находка от античния град Амисос, разположен на територията на Република Турция и имат висока научна и експозиционна стойност.

Най-много от тях - 1570 броя, били с древногръцката богиня на победата Нике. Монетите с лика на бога на войната Арес и къс меч на обратната страна били 987 броя. Останалите също били с изображения на древногръцки божества, сред които лице с глава на Зевс и гръб – орел върху мълния, а 6 били силно изтрити. Стойността на цялата пратка, според експертизата е била 73 500 лева.

Със заповед на директора на Агенция „Митници“ те се предоставят безвъзмездно на Министерство на културата съгласно чл.239, ал. 5 от Закона на митниците. Същевременно монетите се връщат на Република Турция в изпълнение на Споразумението между правителствата на Република България и Република Турция за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности.

Срещу шофьора на товарния автомобил е издадена условна присъда, а контрабандната пратка е иззета.