Катаджията Зоран Стефанов осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 10 000 лева за моралните вреди от незаконното обвинение и делото, което беше водено срещу него за притежание на наркотици, предава правният сайт Лекс.

Това става ясно от решение на Софийския апелативен съд (САС) (виж тук), който потвърждава решението на първата инстанция по иска на Стефанов, с който той е претендирал за обезщетение от 36 000 лева.

Стефанов беше арестуван на 8 декември 2011 г. при акция „Чистота“ на МВР и прокуратурата. 34-годишният тогава катаджия беше задържан на излизане от София, на път за Банско, в компанията на две жени, а в колата му беше открит скрит кокаин, както и в чантата на една от спътничките му.

След това се оказа, че служителят е бил следен в продължение на месец, през който са били записани множество разговори, в които според разследващите става дума за кодирани уговорки за доставка на наркотици. В тях обаче Стефанов говорел за доставка на „рибки“, „торти“ и „тикви“. По делото са били документирани комуникации като „А, бе, ай, стига глупости, не приказвай повече, стига”, “ То ни разбра цела София“, „едно прасенце иска да се видиме по-късно” и „ да минеме до Студентски град да видиме булката”. Именно от един от разговорите станало ясно, че компания иска от Стефанов да им достави кокаин в Банско за студентския празник.

Разследването на катаджията започнало по сигнал, а според публикации покрай ареста му, разследващите били заинтригувани от това, че за 7 години в МВР колегата им купил четири апартамента и демонстрирал висок стандарт на живот.

Стефанов остана в ареста малко над два месеца, а две години по-късно делото беше внесено в градския съд. След още две години пък състав с председател и докладчик Мина Мумджиева оправда катаджията. Прокуратурата първоначално е протестирала присъдата, но след като се запознала с мотивите на съда, е оттеглила протеста и така Стефанов е бил окончателно оправдан.

От мотивите на съда става ясно, че въпреки дългото следене, подслушване и документиране на разговори, които според разследващите показват връзките му с наркопласьори, от които купувал, а след това продавал наркотици, катаджията е бил обвинен единствено за държане на 6 пликчета кокаин, на обща стойност 328 лева, които били укрити в джоба на вратата на автомобила му.