Бургаската районна прокуратура разпореди проверка за полицейско насилие срещу двамата украинци, които бяха задържани за кражба на 100 000 лева в злато и различни валути при акция на МВР.

45- годишният Руслан Добровски – със статут на хуманитарен бежанец и сънародникът му Денис Шейтанов на 37 – годишна възраст, спорадично влизащ в страната ни, бяха заловени в Бургас миналата седмица, а според полицията има данни за участието им в обири и във вътрешността на страната.

По искане на прокуратурата, в понеделник съдът им наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Въпросът – доколко при ареста и проведените разпити, полицията е използвала средствата и способите за събиране на доказателства, предвидени в НПК ангажира общественото внимание при появата на обвиняемите в съдебната зала- с видими следи от насилие по лицата. Пред магистратите украинците в прав тест заявиха, че са били удряни с електрошок, а полицейските похвати у нас сравниха с прийомите на Гестапо.

Проверката на прокуратурата е образувана по чл. 208 от НПК и се позовава на публикации на журналисти, присъствали на съдебното заседание за определяне на мярката за неотклонение на задържаните. Магистратите ще дадат конкретни указания за разследващите за пълното изясняване на случая.