След трагичния инцидент с таксиметровия шофьор, който почина след сбиване в столичния квартал "Разсадника" юристи коментират, че има три хипотези са случилото се.

Първата е шофьорът да е имал здравословни проблеми и спречкването да е ускорило фаталния край. Задържаният да е действал при самозащита и третата - неговият удар да е причинил смъртта. Хипотетичните наказания са от пробация до доживотна присъда.

Според адвокат Людмил Рангелов шансът за обективно разследване е в свидетелите, които са необвързани с участниците в инцидента.

"Може да се направи много сериозна съдебно-медицинската експертиза, включително за предиспозиция на сърдечни заболявания на починалия. Неизбежната отбрана е тънък юридически инструмент. Възможно е и да се развие хипотезата за лека телесна повреда. Остава и другата - че в резултат на удара, таксиметровият шофьор е загубил живота си. Ако това се докаже, присъдата може да е тежка, включително доживотен затвор", заяви пред Нова тв Рангелов.

Адвокат Димитър Марковски казва, че е решително резултатът от съдебно-медицинската експертиза да установи дали има връзка между настъпилата смърт и нанесената телесна повреда.

А това ще определи и формата на обвинението. И допълва, че ако се установи, че ударът не е причинил смъртта, тогава ще се предяви обвинение за нанасяне на телесна повреда.

"Има показания, че първоначално таксиджията е започнал конфликта, а другият човек е действал при неизбежна отбрана. Ако е неосъждан, може да се стигне и до пробация", посочи Марковски.