65-годишен англичанин, задържан в Бургас с европейска заповед за арест за измами, извършени от организирана престъпна група и изпиране на пари в особено големи размери във Франция, изчезна, след като е пуснат на свобода срещу… подписка. Тази информация предава Дарик - Бургас, като се позовава на магистрати.

До този развой на събитията се е стигнало след решение на Окръжния съд в града. Съдебният състав преценил, че няма опасност чужденецът да се укрие и му е наложил най-леката мярка за неотклонение.

Джон Муур, поданик на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия пристигнал у нас към два часа след полунощ на 24 септември т.г. Кацнал на Летище – Бургас от Гетуик, Лондон. При проверката обаче, още на летището, българските гранични власти установили, че мъжът се издирва от Франция.

„По линия на международно правното сътрудничество е постъпила Европейска заповед за арест за предаване на поданик на Великобритания за изтърпяване на постановена от съда в Рен присъда от две години лишаване от свобода при ефективен режим“, съобщи зам.-председателят на Апелативната прокуратура в Бургас Йовита Григорова.

Става въпрос за престъпления в особено големи размери, извършени в периода 2005-2006 година. Присъдата срещу Мур е постановена на 26 юни 2019 г., но в негово отсъствие, тъй като британецът успял да се скрие от властите във Франция.

Изненадващо, три години по-късно британецът се озовал в Бургас. Дошъл, заедно със съпругата си за почивка в луксозен хотел във Влас. Но бил задържан. Окръжната прокуратура му е наложила 72 – часов арест и за да се обезпечи присъствието му по производството за екстрадиция, е настояла да му се наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража. Но съдът отхвърлил искането. Държавното обвинение внесло протест, отново с искане за арест, но пък се оказало, че през това време британецът е избягал. И не можел да бъде открит, въпреки че според съдебното решение му е наложена забрана да напуска пределите на страната ни. Той е обявен за издирване, уточниха от магистратурата.