Бургаският апелативен съд отхвърли днес протеста на прокуратурата срещу отказа на магистратите у нас да предадат на Русия предриемача Сергей Лаврентев от Челябинск. Той беше задържан в Бургас през април тази година по искане на властите в Москва, които го издирват по обвинение за участие в престъпна организация, която той оглавявал, незаконен хазарт и подкуп на длъжностно лице.

Главната прокуратура на Руската федерация настоява Лаврентев да бъде върнат в родината си, за да бъде проведено наказателното производство срещу него. Той обаче твърди, че доказателствата за престъпната му дейност са изфабрикувани и е жертва на преследване, заради политическите си убеждения, активната му гражданска позиция срещу официалните власти и агресията на Русия в Украйна.

„Това са криминални престъпления, а не политически или военни. Липсват доказателства Лаврентев да е участвал да е преследван в Русия, заради убежденията си“, посочи представителят на държавното обвинение. И настоя руснакът да бъде върнат в родината си. Още повече, подчертаха от магистратурата, че прокуратурата на Русия е дала гаранции за защита на човешките му права, като в искането за екстрадицията му е посочено точното място, в което той ще бъде задържан и дори квадратурата на помещението.

Писмото на прокуратурата е неистинско и невярно. Русия е засилила репресиите, не само по отношение на критики срещу Москва, а и за изразяване на мнение по всякакви чувствителни въпроси, каза адвокат Любомир Цветков. И изтъкна системното нарушаване на правата на човека в Руската Федерация и по специално на условията в затворите и следствените арести и масовите практики на изтезания там.

Свидетел на защитата – Михаил Ежов от Санкт Петербург, пристигнал преди няколко години в страната ни, пък внесе смут сред присъстващите в съдебната зала, след като обяви, че дори в България руснаците се страхували да присъстват на протести срещу политиката на Москва, защото е известно, че „в България е пълно със специални агенти на руските тайни служби“.