Главният прокурор на Република България Иван Гешев внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на В.Г., кандидат за депутат в изборите за Народно събрание, насрочени за 02.10.2022 г., съобщават от прокуратурата.

Искането е изготвено след направено предложение от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с досъдебно производство, образувано на 02.09.2022 г.

В хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 02.09.2022 г. в град Сливен В.Г. е управлявал моторно превозно средство след употреба на високорисково наркотично вещество - метамфетамин, както и че си е служел с табели с регистрационен номер, поставени на управлявания от В.Г. автомобил, които са били издадени за друго МПС.

Наблюдаващият прокурор от СГП е оценил събраните в хода на разследването доказателства като достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на В.Г. за престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК и за престъпление по чл. 345, ал. 1 от НК.

Като кандидат за народен представител В. Г. е „лице с имунитет“ и с оглед разпоредбата на чл. 160, ал.1 от Изборния кодекс, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на ЦИК