Районната прокуратура в Бургас задържа за срок до 72 часа граждани на Беларус, Италия, Молдова, Сирия, както и четирима български граждани, обвинени в трафик на мигранти. Обвиняем по първото досъдебно производство е А.Ч. – български гражданин, роден в Украйна. Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че е подпомогнал шест сирийски граждани да преминат през българска територия в нарушение на закона. Престъплението е извършено на 11 септември т.г. в с. Житосвят, общ. Карнобат.

Трима български граждани са обвинени за противозаконно подпомагане на 17 сирийци да пребивават и преминават през територията на страната ни. Каналджиите са засечени в землището на местността „Пода“ в Бургас, където превозвали мигрантите с микробус.

По третото досъдебно производство към наказателна отговорност е привлечен И.Ф. от Молдова. Той превозвал с автомобил петима бежанци от Сирия, но е заловен на 13 септември т.г. в с. Екзарх Антимово, общ. Карнобат.

Същия ден, пак в Екзарх Антимово, е задържан и италианския гражданин Л.Д. Той натоварил 19 мигранти от Сирия в микробус. По петото досъдебно производство към наказателна отговорност е привлечен В.С. – гражданин на Беларус. Той е обвинен за това, че е подпомогнал седем сирийски граждани да пребивават и преминават в България, целейки да получи облага. Престъплението е осъществено на 13.09.2022 г. на пътен участък между селата Ново Паничарево и Извор, обл. Бургас. То е квалифицирано по чл.281 от НК. Сирийците са превозвани с лек автомобил.

По шестото досъдебно производство към наказателна отговорност е привлечен А.Ж. – сириец с нидерландско поданство. Той е обвинен за това, че противозаконно е подпомогнал осем сирийски граждани да преминават и пребивават на територията на страната в нарушение на закона, целейки да набави облага за себе си. Престъплението е осъществено на 12.09.2022 г. на път в района на общ. Карнобат. То е квалифицирано по чл.281 от НК. Сирийците са превозвани с лек автомобил.

След внесени искания от наблюдаващите прокурори, съдът вече е наложил мярка за неотклонение „задържане под стража“ за трима от обвиняемите, като предстои внасяне на искане до съответния районен съд и за останалите обвиняеми лица.