Прокуратурата ще иска справка от сирийските служби, относно възрастта на сочения за шофьор на автобуса, който катастрофира в Бургас. Според българските власти, има съмнения за възрастта на момчето, което, фигурира като 15-годишно дете в архивите на лагера в Харманли.

Омар Абдан твърди, че е на 15 години, но е пристигнал в България без документи за самоличност. По собствените му думи е роден в Кобани през 2007 година.

Установяването на възрастта на момчето е от съществено значение заради тежестта на наказанието. Ако той е непълнолетен ще получи до 3 години затвор по повдигнатото му обвинение, което предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години.

"Предстои Районна прокуратура да изиска чрез външно министерство от посолството в Сирия документи за Омар , относно неговата самоличност, като такъв способ ще бъде използван и за изискване на документи на родителите и на самия Омар от Турция , предвид това, че същият е пребивавал на територията на страната над 10 месеца", посочват от Прокуратурата.

Друг вариант за установяване на точната възраст на Омар Аднан е извършването на медицински изследвания - кръвни проби, плътност на костите и др.

В същото време втори ден Министерството на отбраната изпраща допълнителни военнослужещи към българо-турската граница, с което да подпомогне екипите на Гранична полиция в редовните патрули. Командировките започнаха от 27 август като се очаква броят на военните със специализирана високо-проходима техника да достигне поне 300.

Сгъстяването на редиците по границата с Турция става след тежката катастрофа с автобус, натъпкан с мигранти в Бургас, при който загинаха двама служители на вътрешното министерство.

От военното ведомство посочват, че освен да се противодейства на миграционния натиск, армията ще помага и „във връзка с предстоящите избори“ – как точно не се уточнява.

В охраната ще бъде използвана транспортна техника и безпилотни летателни апарати – около 120 дрона. В изпълнение на мисията на въоръжените сили „Принос към националната сигурност в мирно време“ от 1 ноември 2021 г. военнослужещи от състава на Сухопътните войски всекидневно оказват съдействие на органите на МВР за охрана на държавната граница.